Menu
Riksmekler Mats Ruland møtte lørdag pressen i forbindelse med meklingen i lønnsoppgjøret. Meklingen går nå på overtid. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mekling flere timer på overtid – fortsatt fare for storstreik

Fem timer på overtid pågår fortsatt meklingen i frontfaget. Dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri blitt enige, går det mot storstreik.

Av NTB | 07.04.2024 05:12:59

Arbeidsliv: Ved midnatt natt til søndag gikk den opprinnelige meklingsfristen i årets frontfagsoppgjør ut. Da bekreftet riksmekler Mats Ruland overfor NTB at de regnet med å holde på flere timer framover.

– Partene er enige om å mekle videre gjennom natten. Det innebærer at ansatte møter på jobb som vanlig, med mindre annen beskjed blir gitt, skriver Fellesforbundet på sine nettsider natt til søndag.

Til NRK sa Ruland at det gjenstår en del temaer som de må bruke de kommende timene på å løse. Han ønsket ikke kommentere hvilke temaer som er de vanskeligste, men sier at det er flere spørsmål.

Dersom ikke Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige, blir 14.301 arbeidstakere tatt ut i streik fra mandag, og ytterligere 14.904 medlemmer fra torsdag klokken 6.

Det betyr at nærmere 30.000 medlemmer fra over 730 bedrifter kan bli tatt ut i streik i løpet av neste uke.

– Her vil natten bli tatt i bruk, og det er nok ingen som vil få noen pauser de kommende timene. Her må vi jobbe hardt på fram til alt er løst, sa Ruland til VG.

To timer tidligere hadde riksmekleren opplyst at det hadde vært en framgang de siste timene, men at det fortsatt var mange spørsmål som ikke var avklart. Han har ikke ønsket å si noe om hvor stor avstanden er mellom partene.

Det er fortsatt ukjent for offentligheten hvor mye Fellesforbundet krever i lønnstillegg i år. Det som er formidlet, er at lønnsoppgjøret må sørge for at alle får økt kjøpekraft. Det kan bety et oppgjør på rundt 5 prosent.

Frontfagsoppgjøret gjelder konkurranseutsatt industri, og resultatet her danner en norm som bortimot hele det organiserte arbeidslivet respekterer og følger. Hensikten er å sikre en lønnsdannelse som er nokså lik mellom yrkesgruppene og som skal holde prisveksten i sjakk, arbeidsledigheten lav og ikke bidra til å svekke konkurransekraften internasjonalt.

Allerede en time før fristen gikk ut, varslet Ruland at meklingen kom til å strekke seg ut i de små nattetimer.

Den tvungne meklingen har pågått siden onsdag formiddag etter en erkjennelse hos begge parter om at de ikke kom til å bli enige uten riksmeklerens hjelp.

Flere nyheter: