Menu
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler at Norge vil se på mulighetene for å bistå i en eventuell etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza og Israel. Foto: Emilie Holtet / NTB

Mehl: Norge vil bistå i etterforskningen av eventuelle krigsforbrytelser i Gaza og Israel

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler at Norge vil se på mulighetene for å bistå i en eventuell etterforskning av krigsforbrytelser i Gaza og Israel.

Av NTB | 23.10.2023 14:43:21

Kriminalitet og rettsvesen: – Det er umenneskelig hvordan sivile rammes i den blodige konflikten på Gaza og i Israel. Krigsforbrytelser er aldri akseptabelt. De skyldige i eventuelle krigsforbrytelser må stilles til ansvar, sier Mehl.

– Dersom vi får en anmodning om å bidra i en etterforskning, er vi innstilt på å stille med ressurser raskt. Uansett hvem som står bak, har sivile et særlig vern mot angrep i en konflikt, sier justis- og beredskapsministeren i en pressemelding.

SV berømmer avgjørelsen og ber Mehl være proaktiv.

– Vi legger til grunn at regjeringen selv tar initiativ til at ICC får de ressursene de trenger. Tiden er knapp for å sikre avgjørende dokumentasjon, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa.

Fiskaa oppfordrer også regjeringen til å støtte et bredt spekter av seriøse organisasjoner. Hun viser til at blant annet Amnesty International har begynt å dokumentere krigsforbrytelser.

– Internasjonal humanitærrett forbyr angrep på sivile. Sykehus har et særlig vern. Norge har bedt om at humanitær bistand kommer inn til Gaza. Det internasjonale samfunnet må gå sammen i å beskytte grunnleggende prinsipper i en krig, sier hun.

Mehl viser til at Norge tidligere har bidratt med personell fra Kripos til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for å etterforske mulige krigsforbrytelser, blant annet i Ukraina.

I 2021 åpnet hovedanklager ved ICC etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått i Palestina, inkludert på Gaza. Domstolen kan også se på forbrytelser begått etter at etterforskning ble åpnet, påpeker Mehl.

Flere nyheter: