Menu
Midlertidig innlosjering for flyktninger og migranter kom tirsdag med skip til kystbyen Portland i Dorset i England. Antallet mennesker som krysser Den engelske kanalen i migrantbåter, øker stadig og skaper utfordringer for britiske myndigheter. Foto: Ben Birchall / PA / AP / NTB

Medier: Storbritannia vil huse migranter og flyktninger i telt

Britiske myndigheter planlegger å huse migranter og flyktninger i telt for å håndtere den store pågangen av migrantbåter, ifølge medier i landet.

Av NTB | 28.07.2023 22:02:59

Politikk: Det britiske innenriksdepartementet skal allerede ha kjøpt inn telt til opptil 2000 mennesker.

Disse teltene skal angivelig settes opp på nedlagte militærleirer innen slutten av august for å håndtere mengden mennesker som ankommer Storbritannia med migrantbåter langs kysten av Sørøst-England.

Men planen har ført til uro innad i regjeringen, ifølge avisen The Times. Enkelte regjeringsmedlemmer skal ha sammenlignet teltene med konsentrasjonsleirer. Regjeringskilder har fortalt avisen at et lignende forslag fra Boris Johnsons regjering i fjor ble avvist på grunn av advarsler om at det ville få juridiske konsekvenser som følge av «umenneskelig behandling av asylsøkere».

En økning i antall migrantbåter som krysser Den engelske kanelen, har krevd store ressurser og ført til voldsom politisk bitterhet over behandlingen av flyktninger i Storbritannia.

Ved utgangen av 2022 var over 160.000 asylsøkere i limbo mens de ventet på at søknaden deres skulle bli behandlet i Storbritannia. Samtidig har tusenvis av nye migranter og flyktninger ankommet den britiske kysten, og det ventes at antallet migrantbåter som krysser kanalen, vil øke ytterligere i august og oktober.

Statsminister Rishi Sunak har gjort britisk asylpolitikk til en av sine kampsaker med slagord som «stopp båtene».

Tidligere i juli vedtok hans regjering en kontroversiell lov som vil nekte alle som kommer til Storbritannia med båt, å søke asyl. Den inkluderer også overføring av flyktninger som kommer ulovlig, til et tredjeland som Rwanda for å avskrekke ulovlig innvandring.

En London-domstol fastslo i juni at planen om å sende asylsøkere til Rwanda er ulovlig fordi det er et utrygt land, men denne kjennelsen er blitt anket. Rwanda-planen ble først introdusert av Boris Johnsons regjering i fjor, men ble den gang blokkert av Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Den britiske regjeringen bruker i dag 6 millioner pund daglig på overnatting for asylsøkere, tilsvarende over 78 millioner norske kroner.

Men leder for hjelpeorganisasjonen Refugee Action, Tim Noar Hilton, er sjokkert over regjeringens flyktningpolitikk.

– Det burde egentlig ikke være for mye å forlange at mennesker som har flyktet fra vold, tortur og forfølgelse, får søknaden raskt og rettferdig behandlet og blir innlosjert i trygge hjem i våre lokalsamfunn, sier han.

Innenriksdepartementet står fast ved at bruken av hoteller til å huse asylsøkere er «uakseptabel».

– Overnatting som tilbys asylsøkere uten valg, oppfyller våre juridiske og kontraktmessige krav, heter det i en uttalelse.

Teltavsløringen kommer dagen etter at en britisk domstol slo fast at regjeringens «systematiske, rutinemessige og langsiktige» plassering av enslige mindreårige asylsøkere på hoteller drevet av innenriksdepartementet var ulovlig.

Over 45.000 migranter gikk i land i de sørøstlige kystbyene i England i fjor. Det er en årlig økning på 60 prosent på den farlige ruten som er blitt brukt siden 2018.

Samtidig har innenriksminister Suella Braverman innført en omstridt boligpolitikk for asylsøkere som tar sikte på å redusere bruken av kostbare hotellrom i asylsystemet.

(©NTB)

Flere nyheter: