Menu
Natos generalsekretær vil be Nato-landene om å forsyne Ukraina med militærstøtte til 40 milliarder euro i årene framover, får VG og Reuters opplyst. Foto: Javad Parsa / NTB

Medier: Stoltenberg vil be Nato om 40 milliarder euro årlig til ukrainsk militærstøtte

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil be Nato om å gi Ukraina 40 milliarder euro i året i militærstøtte, opplyser Nato-kilder til både VG og Reuters.

Av NTB | 30.05.2024 17:03:07

Krig og konflikter: Målet er å opprettholde det nåværende støttenivået for å gi Ukraina en grad av forutsigbarhet, opplyser kilden til Reuters. VG omtalte lignende opplysninger onsdag. Avisa skriver at summen, som tilsvarer drøyt 450 milliarder kroner, er basert på Natos interne anslag for hvor mye som trengs for å opprettholde støttenivået fra de to siste årene.

VG får opplyst at fordelingen av regningen og hvor store bidrag de enkelte landene skal legge på bordet, må være avklart før Nato-toppmøtet i Washington i juli, og at det i disse dager foregår forhandlinger i alliansen om summer og struktur.

Stoltenberg tar til orde for å la Ukraina bruke våpnene som de er blitt gitt fra Vesten, i angrep mot mål inne i Russland. Flere land, blant dem Norge, Storbritannia og Nederland, har gitt Ukraina grønt lys for dette, men både USA og Tyskland har holdt igjen.

De peker på frykt for å bli en direkte part i krigen.

– De siste ukene og månedene har det meste av de harde kampene funnet sted langs grensa mellom Russland og Ukraina. Derfor mener jeg at tiden har kommet for å revurdere noen av restriksjonene og gi Ukraina muligheten til å virkelig forsvare seg, sa Stoltenberg i en tale på Nato-landenes utenriksministermøte i Praha torsdag.

Videre beklaget han treghet i Natos forsyninger til Ukraina de siste månedene.

– De siste månedene har vi sett alvorlige forsinkelser i forsyningen av ammunisjon og militærstøtte og alvorlige mangler når det gjelder for eksempel luftforsvar og ammunisjon, sa Stoltenberg ifølge DPA.

(©NTB)