Menu
Statsministeren Jonas Gahr Støre legger fram regjeringens milliard-hjelpepakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget. På bildet (f.v.) Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Rigmor Aasrud (Ap) og Irene Ojala (for partiet Pasientfokus i Finnmark). Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Medier: Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina

Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina de neste fem årene. Det kommer fram i forslaget til hjelpepakke som ble lagt fram for Stortinget mandag.

Av NTB | 06.02.2023 11:25:39

Politikk: Dagens Næringsliv var først ute med opplysningene og siterte flere anonyme kilder. Senere fikk VG og NRK bekreftet det samme.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort det klart at han vil ha med seg de andre partiene på et bredt forlik om Ukraina-pakken.

Mandag morgen opplyste han at fordelingen mellom sivil og militær støtte i pakken er omtrent 50/50 i bevilgningen for 2023.

– Ukraina har fortsatt store behov. Derfor vil vi kunngjøre til partiene en kraftig flerårig pakke. Vi skal finansiere humanitærhjelp til millioner av mennesker som er tvunget til åflytke. Vi kommer til å støtte gjenoppbygning av infrastruktur, hjelpe å opprettholde kontinuitet i økonomien og bidra med assistanse til lokale myndigheter, sa Støre da han talte til Leangkollen Security Conference i Oslo like før han dro til Stortinget for å presentere hjelpepakken til de parlamentariske lederne.

– Vårt bidrag vil ha en omfattende militær del, rundt 50/50 i år i hvert fall, sa Støre.

Etter talen møtte han i Stortinget for å redegjøre om saken for de parlamentariske lederne.

– Jeg vet at det vil bli verdsatt i Ukraina og av de mange ukrainske flyktningene som nå har kommet til Norge. Og det vil verdsettes av våre allierte dersom vi – på tvers av skillelinjer – kan enes om et ambisiøst program som står seg over tid og med bred støtte i denne sal, sa Støre i sin Ukraina-redegjørelse før helgen.

Han sa at mye handler om å hjelpe Ukraina med å reparere systemene sine, siden de bevisst blir satt ut av spill av Russland.

(©NTB)