Menu
USAs tidligere visepresident Mike Pence har vitnet om Donald Trump, melder amerikanske medier. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Medier: Mike Pence har vitnet i 6. januar-høring

USAs tidligere visepresident Mike Pence har vitnet for en føderal storjury om stormingen av Kongressen 6. januar 2021, melder amerikanske medier.

Av NTB | 27.04.2023 23:24:10

Politikk: Ifølge ABC News var Pence inne i rettsbygningen i over sju timer torsdag.

Storjuryen undersøker hendelser i kjølvannet av valget i 2020 og handlingene til daværende president Donald Trump og andre. Det er første gang i moderne historie at en visepresident har måttet vitne om presidenten han tjenestegjorde med, skriver CNN.

Pence har trolig måttet forklare seg om samtalene han hadde med Trump før kongresstormingen 6. januar.

Det skal ha skjedd kun timer etter at en føderal domstol avviste nok et forsøk fra Trumps advokater om å stanse Pences vitnemål.

Pence har tidligere uttalt at han ikke har ønsket å vitne i saken. Han har henvist til en paragraf i grunnloven som har som formål å beskytte kongressmedlemmer fra utspørringer om deres lovgivende virksomhet.

Men i mars slo en dommer fast at Pence likevel må vitne.

Dommeren godtok imidlertid argumentet om at den tidligere visepresidenten av grunnlovfestede bestemmelser ikke skulle vitne om egne handlinger 6. januar 2021.

Rettsopptredener kan få betydelige politiske konsekvenser – både for Trump og Pence. Trump etterforskes for flere ulike forhold, deriblant for de hemmeligstemplede dokumentene som ble funnet i hans Florida-hjem i fjor sommer.

Han er også tiltalt i en straffesak som i hovedsak gjelder forfalskning av regnskap, blant annet ved uriktig bokføring av betaling av såkalte hysjpenger til to kvinner og en dørvakt ved Trump Tower i New York.

Den tidligere visepresidenten pekes på som en aktuell kandidat for Republikanerne i det kommende presidentvalget, og han vil i så fall utfordre sin tidligere sjef. Pence har imidlertid ikke kunngjort at han stiller.

Det er ikke kjent hva Pence skal ha sagt under vitnemålet. Det at han i det hele tatt forklarer seg, anses som et betydelig fremsteg i justisdepartementets etterforskning av kongresstormingen.

– Vi skal følge loven, vi skal fortelle sannheten, sa Pence i et intervju i CBS-programmet «Face The Nation» søndag.

(©NTB)

Flere nyheter: