Menu
Forhandlingene om å heve gjeldstaket i USA pågår fortsatt. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Medier: Enighet om prinsippavtale knyttet til gjeldstaket i USA

Det hvite hus og republikanerne i Representantenes hus har blitt enige om en prinsippavtale om å heve gjeldstaket i USA, melder amerikanske medier.

Av NTB | 28.05.2023 02:48:54

Politikk: Det er en kilde med kjennskap til forhandlingene som opplyser at det er enighet om en prinsippavtale for å hindre mislighold av USAs statsgjeld, melder Reuters.

New York Times har fått de samme opplysningene fra tre kilder med kjennskap til prinsippavtalen. Også CNN og AP har fått dette opplyst.

Ifølge CNN skal prinsippavtalen gjennomgås av begge sider i løpet av kort tid.

Biden har også lørdag snakket med lederen for demokratene i Representantenes hus, Hakeem Jeffries, og lederen for demokratene i Senatet, Chuck Schumer, ifølge det kilden opplyser.

Telefonsamtalen mellom Biden og McCarthy fant sted lørdag kveld lokal tid.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

Enhver avtale Biden og McCarthy kommer fram til må stemmes gjennom i Representantenes hus og i Senatet. Republikanerne har flertallet i førstnevnte, mens Demokratene har flertallet i sistnevnte.

President Joe Biden og flertallsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, snakket på telefon sammen i 90 minutter lørdag kveld for å lande de siste detaljene i en avtale om å heve gjeldstaket i USA, som har vært under forhandlinger den siste uken.

Fredag ble fristen for å komme til enighet om gjeldstaket utsatt med fire dager til 5. juni. Etter det kan USA komme til å misligholde sin enorme statsgjeld, noe som kan få ringvirkninger globalt, har finansminister Janet Yellen advart.

(©NTB)

Flere nyheter: