Menu
Et bilde tatt fra en video fra stedet der en privatjet styrtet i Russland onsdag. Jevgenij Prigozjin og flere andre Wagner-medlemmer antas å ha vært om bord. Foto: AP / NTB

Medier: Amerikansk etterretning tror Prigozjins fly ble rammet av eksplosjon

Tjenestemenn fra USA og Vesten mener det sannsynligvis var en eksplosjon om bord på privatflyet som styrtet onsdag i Russland, melder The New York Times.

Av NTB | 24.08.2023 20:14:30

Politikk: Wagner-toppene Jevgenij Prigozjin og Dmitrij Utkin antas å ha mistet livet i flystyrten.

The New York Times skriver torsdag at teorien er basert på foreløpige etterretningsrapporter og viser til ikke navngitte kilder.

Samtidig melder nyhetsbyrået AP at tjenestemenn tror flystyrten skyldes en eksplosjon som ble forårsaket med vilje.

Tidligere viste nyhetsbyrået Reuters til to ikke navngitte amerikanske tjenestemenn som hadde en annen teori. Reuters’ kilder sa at USAs oppfatning er at flyet trolig ble truffet av en bakke-til-luft-rakett skutt opp fra russisk territorium.

Tjenestemennene understreket samtidig at dette er basert på foreløpige opplysninger som fortsatt er til vurdering. Reuters har også snakket med en kilde som sier det ikke er uvanlig med ulike etterretningsteorier om en hendelse av denne typen.

Også New York Times’ kilder påpeker at en endelig konklusjon ikke er klar, men at hovedteorien går ut på at flyet styrtet mellom Moskva og St. Petersburg på grunn av en eksplosjon. Eksplosjonen kan ha blitt forårsaket av en bombe eller en annen innretning som var plantet i flyet, ifølge tjenestemennene.

Også leiesoldatgruppen Wagner har hevdet at flyet ble skutt ned. Det har også en ikke navngitt vestlig kilde som Financial Times snakket med onsdag.

Russlands president Vladimir Putin sa torsdag at etterforskningen av flykrasjet vil ta «noe tid». Han kondolerte samtidig til ofrenes familier og beskrev Prigozjin som en mann som gjorde alvorlige feil, men likevel oppnådde resultater.

I tillegg til Wagner-sjef Prigozjin og Utkin var det fire andre menn om bord som antas å ha tilhørt den russiske leiesoldatgruppen, skriver BBC. En sjuende passasjer beskrives som en forretningsmann med tette forbindelser til Prigozjin og Wagner.

Også tre besetningsmedlemmer mistet livet i flystyrten.

(©NTB)

Flere nyheter: