Menu
MDG-nestleder Lan Marie Nguyen Berg etterlyser en oljeseier i budsjettenigheten mellom SV, Ap og Sp. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG etterlyser oljeseier i budsjettenighet

SV mener de har fått gjennomslag for kraftige klimakutt og grønn omstilling i budsjettenigheten med Ap og Sp. For lite, for sent, sier MDGs Lan Marie Berg.

Av NTB | 13.06.2023 12:09:27

Politikk: – Vi vet at vi har veldig dårlig tid til å kutte utslipp, og det er ingen endringer i oljepolitikken for å få kuttet de store utslippspostene, sier MDG-nestleder Lan Marie Berg.

Hun etterlyser en tydelig oljeseier i enigheten om revidert nasjonalbudsjett mellom SV og regjeringspartiene, som ble presentert tirsdag formiddag.

– Dette er for lite, for sent, konkluderer Berg.

– Jeg ser ikke hvordan de skal klare å kutte 7 prosent av utslippene innen neste år med disse tiltakene, fortsetter hun.

Også Verdens naturfond (WWF) skulle ønske SV fikk til større endringer i oljepolitikken.

– Vi skulle gjerne sett en oljeseier, men ansvaret for et mer ambisiøst budsjett for 2024 ligger hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vårt fotavtrykk på klima og natur må ned, det er ingen vei utenom å gjøre noe med oljesektoren, sier generalsekretær Karoline Andaur.

I enigheten som ble lagt fram tirsdag, er SV og regjeringen enige om at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett for 2024 skal legge fram tiltak for å elektrifisere offshore-installasjoner ved hjelp av havvind for å kutte klimagassutslipp. Det er ikke klart hvordan dette skal gjøres.

Partiene er også enige om at det skal komme en pakke som gjelder utvikling av grønn næringspolitikk i forbindelse med statsbudsjettet i høst. Dette skal være et svar på USAs milliardskattepakke for grønn industri, Inflation Reduction Act (IRA).

I tillegg settes det av 300 millioner kroner til tre ulike klimatiltak, 100 millioner kroner til hvert av dem: Frivillig skogvern, klimatiltak gjennom Enova, og klimasats.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth mener hennes parti har fått gjennomslag for ambisiøse tiltak som gir kraftige klimakutt og viktige grep for grønn omstilling og grønn næringspolitikk.

Samtidig vedgår hun at SV ikke har fått alt de ønsker seg.

– Vi får ikke alt vi vil ha, men må ha nok til at man har en god avtale. Det mener jeg den er, både på miljø og omfordeling.

Berg er kritisk til at oljeskattepakken fortsatt ligger fast og mener det binder opp kompetanse og kapital som trengs i de grønne næringene.

SV varslet i forkant av forhandlingene at utslippskutt ville være en hovedprioritet for partiet.

SV, Ap og Sp er dessuten enige om at det skal settes et nytt mål for solenergi på 8 TWh innen 2030, og at det skal lages en handlingsplan for å nå dette målet innen revidert budsjett i 2024.

(©NTB)

Flere nyheter: