Menu
Nestleder Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne (MDG) ber regjeringen og SV kutte momsen på frukt og grønt. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG ber om momskutt på frukt og grønt

MDG ber regjeringen og SV om momskutt på frukt og grønt i revidert nasjonalbudsjett etter kraftig prisstigning. – Det blir for dyrt til å prioritere, svarer SV.

Av NTB | 27.05.2023 09:48:52

Økonomi og næringsliv: – Å ikke gjøre noe nå, kan få varige konsekvenser og bidra til å forsterke forskjellene i samfunnet fordi familier som nå sliter, må kutte ned på sunn mat, sier MDG-nestleder Lan Marie Nguyen Berg til NTB.

Derfor bør regjeringen og SV ta grep og redusere momsen i revidert budsjett, mener hun.

Kaski er enig i at prisveksten på mat er veldig dramatisk. Hun mener dagligvarebransjen nå sitter med enorme overskudd, som i større grad må reguleres.

Tidligere denne uken sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB at et ekspertutvalg skal se på hvilke grep regjeringen kan ta for å gjøre sunn mat billigere, men at det ikke innebærer endringer i momsen.

Usunt kosthold er en av de viktigste årsakene til sykdom og tidlig død og en viktig årsak til sosiale helseforskjeller i Norge, ifølge regjeringens folkehelsemelding.

– Vi kommer ikke i denne omgangen til å prioritere kutt i moms på frukt og grønnsaker. Det er et veldig dyrt tiltak og vi prioriterer nå heller å øke velferdsytelser som sosialhjelp og barnetrygd, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

En oversikt fra VG viste nylig at flere frukt- og grøntvarer har økt betydelig i pris bare de siste månedene. Eksempelvis har kiloprisen på pærer økt med 60 prosent fra november til mai.

(©NTB)

Flere nyheter: