Menu
Republikaneren Kevin McCarthy må gå av som speaker i Representantenes hus etter at et flertall støttet et historisk mistillitsforslaget mot ham. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

McCarthy ferdig som speaker etter historisk mistillitsforslag

Republikaneren Kevin McCarthy må gå av som speaker i Representantenes hus etter at et flertall støttet et historisk mistillitsforslag mot ham.

Av NTB | 03.10.2023 23:13:06

Politikk: McCarthy er dermed den første speakeren som blir felt av et mistillitsforslag i USAs historie. Det har heller ikke blitt stemt over et mistillitsforslag i Representantenes hus på over et århundre, ifølge The Washington Post.

216 folkevalgte stemte for å fjerne McCarthy, mens 210 stemte imot, ifølge nyhetsbyrået AP. Det betyr at en ny, opprivende lederstrid republikansk side ligger i kortene.

Det er foreløpig ingen åpenbar etterfølger til å ta over lederrollen i Representantenes hus. Lederen for kammeret er rangert som USAs tredje mektigste folkevalgte etter presidenten og visepresidenten.

Et mistillitsforslag kun blitt brukt to ganger tidligere det siste århundret mot republikanske speakere – og har ikke lyktes før i dag.

Gaetz sa før avstemningen at han var sikker på at han hadde de nødvendige stemmene for å kaste McCarthy. Demokratene viste heller ikke stor vilje til å redde republikaneren, som har liten sympati hos sine politiske motstandere.

McCarthy overtok som speaker etter demokratenes Nancy Pelosi i januar 2023.

Det var Florida-republikaneren Matt Gaetz som reiste mistillitsforslaget mot McCarthy. Trump-allierte Gaetz har vært i klinsj med McCarthy i lang tid, noe som toppet seg i helgen da speakeren gikk til demokratene for å få et midlertidig budsjett på plass.

Forkant av avstemningen var det klart at McCarthy hadde lite å gå på, ettersom republikanerne har et svært tynt flertall i Representantens hus.

(©NTB)

Flere nyheter: