Menu
FOTO: Halleland / FrP / Privat

– Manglende oljesatsing i Barentshavet

Frp kritiserer regjeringen for manglende oljesatsing i Barentshavet.

Av Egil M Solberg | 10.01.2023 18:18:51

Næringsliv: I dag ble det kjent at regjeringen tilbyr 47 nye letelisenser til oljeselskapene på norsk sokkel i de såkalte TFO-rundene. Kun 2 av 47 letelisenser befinner seg i Barentshavet.

Energipolitisk talsperson i Frp Terje Halleland kritiserer regjeringen for laber satsing i nordområdene, og mener mangelen på nye lisenser skyldes økt politisk risiko.

– Oljedirektoratet anslår at mesteparten av reservene på norsk sokkel ligger i Barentshavet. Da er det svært negativt at det kun blir gitt to lisenser i det som bør være et av de mest attraktive områdene å lete etter olje og gass fremover. Dette er aktivitet som kunne ha gitt store ringvirkninger på land i Nord-Norge, men som nå blir holdt tilbake, sier Halleland.

Han mener den manglende interessen for nordområdene skyldes at regjeringen i flere forhandlingsrunder har gitt SV gjennomslag for å stramme inn i olje- og gasspolitikken.

Tidligere har SV fått gjennomslag for å trekke tilbake tre oljeblokker i Barentshavet, og i statsbudsjettet for 2023 fikk partiet utsatt 26. konsesjonsrunde og med det leting etter olje og gass i nye felt frem til 2025.

– Det er tydelig at flere av selskapene på norsk sokkel har tatt innover seg den politiske risikoen som har oppstått i norsk petroleumspolitikk. SV har i praksis fått hånden på rattet over Norges viktigste næring, og gjør det de kan for å stramme inn. Det bør derfor ikke overraske Ap og Sp at interessen for Barentshavet har blitt lav på deres vakt, sier Halleland.

Nå etterlyser Halleland en mer aktiv petroleumspolitikk.

– Norge trenger en langt mer aktiv petroleumspolitikk der vi øker attraktiviteten i Barentshavet. Frp vil få fortgang i utlysningen av 26. konsesjonsrunde og få på plass nye eksportløsninger fra Barentshavet. Da trenger vi en regjering som satser offensivt på Norges viktigste næring – ikke en som strammer inn i oljeregimet hver gang de skal sette seg ned for å diskutere med SV, sier Halleland.

Flere nyheter: