Menu
En sikkerhetsvakt med elektrisk vifte rund halsen på jobb i Beijing mandag. Den kinesiske hovedstaden har rapportert om ni dager på rad med temperaturer over 35 grader, og det er varslet opp til 39,6 grader her senere i uka. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Mandag var den varmeste dagen som noensinne er målt i verden

Mandag 3. juli var den varmeste dagen som er registrert på verdensbasis, ifølge tall fra det amerikanske senteret for miljøprognoser (NCEP).

Av NTB | 04.07.2023 18:33:06

Vær: Den gjennomsnittlige globale temperaturen ble målt til 17,01 grader, ifølge NCEP. Senteret er underlagt det vitenskapelige direktoratet USAs nasjonale værtjeneste.

Den forrige rekorden på 16,92 grader ble satt i august 2016 mens flere deler av verden var rammet av hetebølger.

Det sørlige USA har de siste ukene lidd under intens varme. I deler av Kina har en hetebølge med temperaturer over 35 grader vedvart. Samtidig er det målt temperaturer over 50 grader i Nord-Afrika.

Selv i Antarktis, der det nå er vinter, registreres uvanlig høye temperaturer.

– Dette er ikke en milepæl vi bør feire, sier klimaforsker Friederike Otto ved Crantham-instituttet for klimaendring og miljø ved Imperial College i London.

– Dette er en dødsdom for mennesker og økosystemer, sier hun.

Forskere mener klimaendringer, kombinert med værfenomenet El Niño, har skylden for de høye temperaturene.

– Dessverre ser det ut til å bare være den første i en rekke nye rekorder som settes i år. Økende klimautslipp kombinert med El Niño presser temperaturer til nye høyer, sier Zeke Hausfather, forsker ved Berkeley Earth, i en uttalelse.

(©NTB)

Flere nyheter: