Menu
Flere steder i Norge har det vært varmere i mai enn i juni. Her fra en solfylt dag på bystranda i Mosjøen. Foto: Heiko Junge / NTB

Mai var varmere enn juni flere steder

I Sør-Norge var juni kaldere enn mai mange steder. Men nordpå var denne junimåneden blant de aller varmeste.

Av NTB | 02.07.2024 09:53:25

Kuriosa og kjendiser: – For Norge samlet var juni 1,4 grader varmere enn normalen, men det var i stor grad Nord-Norge som dro opp gjennomsnittet. Flere værstasjoner i Nord-Norge hadde avvik på mellom 4 og 5 grader over normalen, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Det største avviket fra mai til juni var en forskjell på 3,9 grader på Trolledalsegga (Stad, Vestland, 1020 moh.), som hadde en middeltemperatur på 9,6 grader i mai og 5,7 grader i juni.

I Ås i Follo kommune i Akershus er det første gang at mai var varmere enn juni siden målingene startet i 1864. Det samme gjelder blant annet for Utsira i Rogaland, Asker i Akershus, og på Blindern i Oslo.

Det ble satt 28 rekorder for høy månedstemperatur, sju rekorder for maksimumstemperatur, og én rekord for minimumstemperatur. Høyeste maksimumstemperatur var 32,1 grader, som ble registrert 27. juni på Værnes i Trøndelag.

I Sør-Norge var måneden hovedsakelig «varm» i Trøndelag og Møre og Romsdal, og «normal» ellers.

Men det har også vært vått. I Sør-Norge var juni hovedsakelig «våt» eller «svært våt». I Nord-Norge varierte det mellom «tørt» i Sør-Troms til «ekstremt vått» i deler av Nord-Troms og Vest-Finnmark.

For hele landet sett under ett falt det 40 prosent mer nedbør enn normalt. De våteste stasjonene var Lurøy i Nordland med 394 mm regn og Bakke i Agder med 281,1 mm regn.

(©NTB)

Flere nyheter: