Patrick Mahomes med trofeet etter at Kansas City Chiefs vant Superbowl for tredje gang på fem år. Han ble igjen kåret til finalens mest verdifulle spiller. Foto: John Locher, AP / NTB

Mahomes avgjorde for Chiefs i forlengningen – tredje superbowlseier på fem år

Kansas City Chiefs vant Superbowl for tredje gang på fem år da San Francisco 49ers ble slått 25-22 etter forlengning i en dramatisk kamp.

Av NTB | 12.02.2024 05:03:58

Sport: For tredje gang triumferte Patrick Mahomes og lagkameratene ved å vende finalen etter pause. Niners var klart best i første halvdel og ledet også 19-16 mindre enn to minutter før slutt, men Mahomes leverte med kniven på strupen. Han regisserte et siste angrep, og Harrison Butker sparket utligningspoengene tre sekunder før slutt.

Niners vant myntkastet og fikk ballen først i forlengningen. Brock Purdy førte laget dypt inn i motstanderens sone. Et touchdown ville avgjort kampen, men laget måtte nøye seg med Jake Moodys tredje trepoenger.

Dermed var det opp til forsvaret å stoppe Chiefs, men Mahomes lot seg ikke stoppe og avsluttet et angrep over 75 yards og 14 spill med en touchdownpasning til Mecole Hardman.

– Kampen var som et bilde på sesongen vår. Forsvaret holdt oss inne i kampen, og angrepet leverte da det gjaldt. Jeg er så stolt av gutta, sa Mahomes.

– Forsvaret vårt spilte fantastisk, og angrepet ga seg aldri, samstemte trener Andy Reid.

Niners dominerte før pause, da Mahomes ble holdt i stramme tøyler og favorittmottakeren Travis Kelce var usynlig.

– Målet vårt har hele tiden vært å vinne tre på rad, men da må man først vinne to. Alle har vært ute etter oss, men nå får vi en sjanse til å gjøre det igjen neste år. Viva Las Vegas, sa han under troféoverrekkelsen, etter å ha fått et hett gratulasjonskyss av kjæresten Swift.

Forsvarene dominerte kampen. Det måtte et dristig trickspill regissert av Niners-trener Kyle Shanahan til for å score kampens første touchdown, og det eneste før pause.

Mottaker Jauan Jennings kastet kampens første TD-pasning. Purdy kastet ballen skrått bakover til ham, og hele Chiefs-forsvaret ble lurt da Jennings i tur kastet ballen tversover til Christian McCaffrey, som kunne løpe uhindret 21 yards inn i målsonen.

Chiefs lå under 0-10 da laget sprakk nullen med et trepoengspark 20 sekunder før pause. Etter pauseunderholdningen av Usher slo laget tilbake, først da Butker satte superbowlrekord med et trepoengspark fra hele 57 yards.

Niners slo tilbake da laget i stedet for å utligne med et trepoengspark gamblet og lyktes i 4. forsøk 15 yards fra motstanderens mållinje, og Jauan Jennings sto deretter imot to taklingsforsøk og løp inn en pasning fra Purdy til touchdown og 16-13-ledelse.

Jennings ble dermed en av bare to spillere som har både en TD-pasning og et TD-mottak i en superbowlkamp.

Ekstrapoenget ble blokkert, og dermed kunne Butker utligne med et trepoengspark.

For San Francisco 49ers gjentok historien seg. For fire år siden ledet laget 20-10 over Chiefs i Superbowl sju minutter før slutt, men tapte 20-31 etter tre sene Chiefs-touchdown.

I fjor lå Chiefs under med ti poeng ved pause og med seks poeng før siste periode, men slo Philadelphia Eagles 38-35.

I første halvdel var Brock Purdy vinner av quarterbackduellen. Mahomes’ kontrakt med Chiefs (450 millioner dollar over ti år) er verd 4,7 milliarder kroner mer enn den Purdy har med Niners (3,7 millioner dollar over fire år), men i valuta for pengene var det utklassing motsatt vei – helt til Mahomes avgjorde igjen.

Chiefs vant Superbowl for fjerde gang. Den første kom i 1970. Da scoret norske Jan Stenerud lagets ni første poeng, og elleve totalt, i 23-7-seieren over Minnesota Vikings.

Kelce, av mange kjent som Taylor Swifts kjæreste, er normalt Chiefs’ giftigste angrepsspiller. Han tok imot én pasning for 1 yard i første halvdel og markerte seg mest med et raseriutbrudd på sidelinja. Han hevet seg etter pause, men fikk ingen hovedrolle før det var tid for å feire.

En tabbe av Niners-spesialistene for mottak av spark vendte kampen i slutten av 3. periode. Chiefs overtok ballen bare 21 yards fra målsonen, og på neste spill kastet Mahomes en touchdownpasning til Marquez Valdes-Scantlng som ga laget ledelsen.

Niners-kicker Moody sendte sitt lag i ledelse igjen med et spark fra 53 yards med 1.53 minutt igjen, men Butker ordnet forlengning med sin tredje trepoenger.