Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.), Tysklands statsminister Olaf Scholz (i midten) og Polens statsminister Donald Tusk (t.h.) møttes fredag i Berlin og forsikret at de taler med én stemme i spørsmålet om Europas sikkerhet. Foto: AP / NTB

Macron, Scholz og Tusk forsikrer at de er enige i sikkerhetsspørsmål

Det råder ingen uenighet mellom Frankrike, Tyskland og Polen i sikkerhetsspørsmål, forsikret de tre lands ledere da de fredag møttes i Berlin.

Av NTB | 15.03.2024 17:27:37

Krig og konflikter: Frankrikes president Emmanuel Macron har vært noe i utakt med resten av Europa når han ved to anledninger nylig antydet at det kunne bli aktuelt å sende bakkestyrker til Ukraina.

Fredagens møte i det fransk-tysk-polske samarbeidsforumet Weimar-triangelet avkreftet dette, forsikret Polens statsminister Donald Tusk.

– Dagens møte viser tydelig at de ondsinnede ryktene om at det er uenighet mellom europeiske hovedsteder, er veldig overdrevne, sa Tusk.

– I dag snakket vi framfor alt med én stemme om sikkerheten på kontinentet vårt, sa han.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock besøkte tidligere i uka Paris, et besøk som av enkelte ble sett på som brannslokking.

– Dypt vennskap og solidaritet kommer ikke alltid til uttrykk ved at man er enig med hverandre, forsikret hun før avreisen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Storbritannias statsminister Rishi Sunak har også utelukket at vestlige soldater kan bli sendt til Ukraina, og det samme har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Poenget er at dette er ikke en krig mellom Nato og Russland, og skal heller ikke bli en krig mellom Nato og Russland, sa Støre til NTB.

– Dypt beklagelig, sier den tyske tidligere diplomaten Wolfgang Ischinger i avisen Die Welt.

– Hvis Tyskland og Frankrike fremstår som uenige overfor Russland, hvor kommer så champagnekorkene til å sprette? Ikke i Washington eller Italia, men i Moskva, sier Ischinger.

Tyskland er også opptatt av å tegne et bilde av europeisk samhold, selv om statsminister Olaf Scholz helt har avvist at det noensinne vil bli aktuelt å sende bakkestyrker til Ukraina.

Forholdet mellom Scholz og Macron har ikke blitt sett på som like godt som Macrons forhold til Angela Merkel var, eller Merkels forhold til Nicolas Sarkozy.

(©NTB)

Flere nyheter: