Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron talte mandag i presidentpalasset om regjeringens nye Afrika-politikk, få dager før han reiser til kontinentet. Foto: Stefano Rellandini, Pool via AP / NTB

Macron lover en ny æra i Frankrikes forhold til Afrika

Frankrikes president Emmanuel Macron lover en helt ny Afrika-strategi, som innebærer færre franske soldater og en sterkere satsing på økonomi.

Av NTB | 27.02.2023 22:35:41

Økonomi og næringsliv: – Dette innleder en ny æra, sa Macron mandag, bare to dager før han innleder en rundreise til Gabon, Angola, Kongo-Brazzaville og Kongo.

I en tale i presidentpalasset tok han til orde for at Frankrike må slutte å blande seg inn i de områdene av Afrika der landet en gang var kolonimakt. Det afrikanske kontinentet er ikke lenger en «bakgård», framholdt han.

– Det finnes en annen vei. Å behandle afrikanske land som partnere som vi deler interesser med, og balanserte, gjensidige og ansvarlige forpliktelser.

Landets regulære militærbaser blir avviklet, og i stedet skal det opprettes baser, eller det Macron kalte «akademier», som skal drives i samarbeid mellom franske og afrikanske soldater.

Det vil bety en betydelig reduksjon i fransk militært personell i Afrika, samtidig som basene blir fylt opp av afrikanske soldater. Samtidig vil Frankrike sørge for mer opplæring og utstyr.

– Endringen vil skje i løpet av de kommende månedene, sa Macron.

Frankrike satte inn soldater mot jihadistene i Mali allerede i 2013, men konflikten har siden spredt seg til flere land i Sahel. I februar i fjor opplyste Frankrike og deres allierte at de trekker seg ut av Mali på grunn av problemer med militærjuntaen som styrer landet. Frankrikes såkalte Barkhane-operasjon mot jihadister i Sahel ble formelt avsluttet i november.

I mandagens tale sa Macron at han ikke vil tillate at Frankrike blir «den ideelle syndebukk» i Afrika. Presidenten nekter dessuten å bli trukket inn i det han beskriver som en utdatert konkurranse blant stormakter om kontroll over Afrika.

Han varslet også at Frankrike vil inngå en ny type partnerskap, som innebærer langt færre franske soldater på afrikansk jord.

Reduksjonen i antall franske soldater på kontinentet skjer i kjølvannet av tilbaketrekningen fra Mali og Burkina Faso, der Frankrike i årevis har kjempet mot ytterliggående islamister.

Noen afrikanske land har kritisert Frankrike for å ha sviktet i sitt forsøk på å demme opp for væpnede islamistopprør spesielt i Sahel-landene.

(©NTB)

Flere nyheter: