Menu
52-åringen er tiltalt for grovt bedrageri mot Nav, forsikringssvindel og hatefulle ytringer. Hans Lysglimt Johansen nekter straffskyld. Foto: Torstein Bøe / NTB

Lysglimt Johansen får filme sin egen forklaring

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen får lov til å filme og publisere opptak av sin egen forklaring under rettssaken mot ham, melder Dagsavisen.

Av NTB | 15.06.2024 05:43:10

Sosiale forhold: Rettssaken mot Alliansen-lederen starter i Oslo tingrett tirsdag. 52-åringen er tiltalt for grovt bedrageri mot Nav, forsikringssvindel og hatefulle ytringer. Han nekter straffskyld.

Normalt under rettssaker er det ikke tillatt med opptak av film mens retten er satt. Men Lysglimt Johansen har fått godkjent at han selv kan filme sin egen forklaring, for deretter å publisere opptaket på egne medier etter at rettsdagen er over, skriver Dagsavisen.

«(…) hensynene som begrunner regelen om filmforbud, og som skal ivareta tiltaltes rettigheter, kommer ikke på spissen når det er tiltalte som filmer seg selv på eget initiativ», heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Alliansen-lederen mener uttalelsene han er tiltalt for faller inn under ytringsfriheten. Det gjør at saken har offentlig interesse, mener tingretten.

Kjennelsen ble anket av statsadvokat Carl Hartmann, men Borgarting lagmannsrett var enig med Oslo tingrett. De skriver i kjennelsen at den økte oppmerksomheten tiltaltes forklaring eventuelt kan få, ikke gjør tingrettens beslutning uforsvarlig.

Lagmannsretten legger til at tiltaltes publisering og spredning av eventuelle hatefulle ytringer som fremkommer i hans forklaring, også vil være straffbart «i samme utstrekning som de forholdene tiltalen gjelder.»

Oslo tingrett har satt av to uker til rettssaken.

(©NTB)

Flere nyheter: