Menu
SV-leder Audun Lysbakken forsvarte en kursendring i Nato-spørsmålet da han talte til partiets landsstyre lørdag. Foto: Hanna Johre / NTB

Lysbakken tror SVs nye Nato-kurs vil sanke velgere

SV-leder Audun Lysbakken tror SV vil kunne nå flere velgere med et nytt syn på norsk Nato-medlemskap.

Av NTB | 14.01.2023 17:27:04

Krig og konflikter: – Et folkeparti må lytte. Det er ingen folkelig støte til utmeldingsstrategi. Det er ganske enkelt ikke der slaget står. Ved å legge det bort kan vi mobilisere sterkere støtte til våre posisjoner i det som faktisk står på spill, sa avtroppende SV-leder Audun Lysbakken da han talte til partiets landsstyre lørdag.

Landsstyret skal søndag ta stilling til et forslag om en sikkerhetspolitisk uttalelse fra partiets sentralstyre, der det heter at SV ikke lenger skal jobbe for å melde Norge ut av Nato. Uttalelsen skal endelig behandles på partiets landsmøte i mars.

Partiets kursendring kommer som en følge av Russlands invasjon av Ukraina i fjor. Lysbakken mener også de andre partiene bør legge bort autopiloten og ta en diskusjon om sikkerhetspolitikken og spesielt avhengigheten av USA.

– Vi vet ikke hvilke krefter som vil styre det landet om et og et halvt år, sa Lysbakken.

Lysbakken sier til NTB at han tror partiet vil kunne få flere stemmer dersom Nato-spørsmålet ryddes av veien.

– Jeg tror det at vi endrer det, vil flere få øynene opp for alt vi står for og som det er ganske bred oppslutning om i Norge: Behovet for å bli mindre avhengig av USA, en tettere nordisk forsvarspolitikk og ønsket om å hente forsvaret hjem og slutte å delta i kriger i utlandet.

(©NTB)

Flere nyheter: