Menu
Belarus' president Aleksandr Lukasjenko sier han støtter Kinas fredsplan for Ukraina. Lukasjenko er i Beijing på besøk. Foto: AP / NTB

Lukasjenko uttrykker full støtte til Kinas fredsplan

President Aleksandr Lukasjenko sier at Belarus støtter den kinesiske fredsplanen for Ukraina fullt ut.

Av NTB | 01.03.2023 11:45:45

Politikk: Lukasjenko kom med uttalelsen i Beijing onsdag, der han er på et tre dager langt statsbesøk. Besøket skjer like etter at Kina la fram sitt forslag til en plan for å få slutt på krigføringen i Ukraina.

Planen ble møtt med internasjonal skepsis og er blitt kritisert for ikke å inneholde noen nye initiativer for å få slutt på konflikten. Ei heller hadde den et krav om at russiske styrker trekker seg ut av Ukraina – en forutsetning fra ukrainsk hold for samtaler.

Beijing har ikke fordømt Russlands krigføring i Ukraina, og vestlige land har i det siste advart Beijing mot å forsyne Russland med våpen.

Russland er Belarus’ nærmeste allierte, og Lukasjenko tillot at belarusisk territorium ble brukt som springbrett for angrep mot Ukraina i fjor.

Lukasjenko møter statsminister Li Keqiang og president Xi Jinping i Beijing onsdag. De to presidentene møttes også i Usbekistan i september, og Lukasjenko har besøkt Kina flere ganger.

Belarus’ statlige nyhetsbyrå Belta har skrevet at samtalene vil handle om handel, økonomi, investeringer og humanitært samarbeid, i tillegg til en respons på «de mest akutte internasjonale utfordringene i dag».