LIVESENTER
Menu
Aron Jacobsen Schaanning, faglig ungdomssekretær. Pressebilde: LO
Aron Jacobsen Schaanning, faglig ungdomssekretær. Pressebilde: LO

LOs sommerpatrulje avdekker mange brudd

I fjor fant de nesten 50% brudd i Rogaland – nå skal LOs sommerpatrulje ut igjen.

Av Egil M Solberg | 25.06.2024 11:07:23

Sommerpatrulje: 1. juli starter LOs sommerpatrulje i Rogaland. Da skal nesten 50 unge tillitsvalgte i LO Rogaland reise rundt og snakke med flere hundre unge arbeidstakere i fylket.

Sommerpatruljens mål er å spre kunnskap om rettighetene og pliktene man har i arbeidslivet, og sjekke om det slurves med arbeidsmiljøloven. I år er det 39. året LOs sommerpatrulje gjennomføres.

– Mange unge har sitt første møte med arbeidslivet om sommeren. For oss er det viktig at møtet skal være så trygt og positivt som mulig. Selv om de fleste unge trives på jobb, ser vi at for mye som ikke er som det skal være, sier faglig ungdomssekretær i LO Rogaland Aron Jacobsen Schaanning.

Han påpeker at LOs sommerpatrulje har opplevd en drastisk økning av brudd blant unge arbeidstakere, både på landsbasis og i Rogaland. Siden 2019 har bruddandelen økt fra 40 % til 47,7 % i Rogaland. Manglende informasjon om verneombud, ulovlig kameraovervåkning og for dårlig opplæring er noe av det sommerpatruljen møter mest. Schaanning mener mange av bruddene handler om manglende kunnskap hos arbeidsgiver.

– Man forventer gjerne at arbeidsgiver har kontroll på lovverket, men slik er det veldig ofte ikke. Mange arbeidsgivere kjenner rett og slett ikke godt nok til reglene, og det er nok også en utbredt slurvekultur i arbeidslivet. Sånn skal vi ikke ha det.

Schaanning påpeker at sommerpatruljen ikke er ute etter å ta noen, men ønsker å legge til rette for at man kan ordne opp i bruddene. Han forteller at alle skal sitte igjen med et positivt inntrykk etter å ha møtt sommerpatruljen, og mener at alle er tjent med et ryddig arbeidsliv.

– Nå gleder vi oss til å dra ut å møte unge arbeidstakere. Unge som kjenner til spillereglene i arbeidslivet gir et sikrere arbeidsforhold både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Derfor opplever vi som regel å bli tatt godt imot når vi kommer på besøk.

Flere nyheter: