Menu
OL-ringene er på plass i Paris foran neste års OL. Latvia truer nå med å boikotte både sommerlekene og de ulike kvalifiseringsturneringene dersom russere og belarusere får delta. Foto: Lewis Joly, AP / NTB

Latvia truer med OL-boikott om russere får delta – ber om felles front

Latvia truer med å boikotte sommer-OL i Paris neste år dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer.

Av NTB | 01.02.2023 18:17:38

Sport: Latvias olympske komité ber også andre land om å slutte seg sammen for å presse idrettens organisasjoner til å holde russerne ute.

– Så lenge det er krig i Ukraina, er russiske og belarusiske utøveres deltakelse i olympiske leker uakseptabelt, uansett hvilket flagg de benytter, sier Zorzs Tikmers, som er president i Latvias OL-komité.

Det er første nasjonale OL-komité utenom Ukrainas som truer med boikott.

Tikmers sa mandag at Latvia ikke ville sendt et lag til Paris-lekene dersom de startet nå, og med russiske eller belarusiske deltakere. Onsdag la han til at Latvia bør boikotte OL-kvalifiseringsstevner dersom russere og belarusere får være med.

Han ba andre land om å stå opp mot russisk deltakelse.

Tikmers vant sølv i roing for Sovjetunionen under Moskva-OL i 1980, leker som ble boikottet av Norge og mange andre vestlige land etter den sovjetiske invasjonen i Afghanistan året før.

IOC står fast på sanksjonene mot Russland og Belarus, men har den siste tiden hatt en konsultasjonsprosess med forbund, idrettsorganisasjoner og utøverrepresentanter med tanke på å finne en måte å la russiske og belarusiske utøvere delta i OL uten bruk av nasjonssymboler.

– Vi finner det uakseptabelt at latviske lag og utøvere deltar i internasjonale konkurranser der russiske og belarusiske utøvere ikke nektes deltakelse, deriblant OL-kvalifisering, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: