Menu
Fremskrittspartiet (Frp) har fratatt Lars Petter Solås sitt medlemskap i Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lars Petter Solås fratas medlemskap i Frp

Frps listetopp i Oslo, Lars Petter Solås, fratas medlemskapet i partiet etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i slutten av april.

Av NTB | 14.05.2023 22:24:10

Politikk: – Saken har vist at tilliten til Solås er borte gjennom atferd vi har nulltoleranse for. Det følger vi opp med vedtaket sentralstyret søndag kveld har gjort. Det skal være trygt å være blant Frp-ere i alle sammenhenger for journalister og alle andre, sier Frp-leder Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Hun sier hun håper Solås får den bistanden han trenger for å unngå å komme i en slik situasjon igjen.

Hendelsene det er snakk om, fant sted under et nachspiel på partiets landsmøtet i slutten av april. Flere medier har skrevet at Solås under et nachspiel på landsmøtehotellet blant annet tok en journalist i skrittet, og at han truet og tok kvelertak på andre.

– Samlet sett har vi kommet fram til at det har forekommet uønsket atferd under nachspielet. I Frp skal vi ikke ha slik atferd. Derfor har det vært viktig å kartlegge grunnlaget for saken, sier assisterende generalsekretær, Helge Fossum.

I meldingen står det også at det finnes andre tilfeller som har bidratt til å opplyse grunnlaget for sentralstyrets vedtak.

– Jeg har dummet meg ut. Under landsmøtet lørdag 29. april drakk jeg altfor mye og mistet kontroll over meg selv. På et nachspiel oppførte jeg meg hensynsløst mot flere journalister. Flere aviser har omtalt hendelsene, skrev Solås.

Der skrev han også at episodene på landsmøtet er et stort, sort hull for ham.

– Oppførselen som har blitt beskrevet, er åpenbart fullstendig uakseptabel. Det er selvsagt ingen unnskyldning at alkoholen påvirker min dømmekraft her, og jeg vil ta ansvar for min oppførsel.

– Vi har gjennomført samtaler med relevante personer. Det har gitt oss et bilde av hva som har skjedd. Det har vært stor variasjon i hva som er formidlet. Vi har derfor måttet forholde oss til hendelser flere enn en person har opplevd eller observert, sier assisterende generalsekretær Fossum.

Solås ble valgt som 1.-kandidat for Oslo Frp. Derfor er dette en sak som får stor betydning for Oslo.

– I den sammenheng håper vi at han også vil vurdere om det er riktig for ham å søke fritak fra valglisten, sier partileder Listhaug.

Fossum sier de som parti har mange gode kandidater og god politikk i hovedstaden.

– Vi vil samarbeid med Oslo Frp i den omstillingen de nå står overfor, men vi vet at i Oslo Frp er det mange som nå ønsker å kunne fokusere på politikken igjen, sier han.

– Det forutsettes at prosessen Solås er i gang med, også innebærer at Solås søker om fritak fra sitt kandidatur som kandidat til valglister i Oslo bystyre og bydelsutvalg for å ha fokus på egen helse, står det i vedtaket.

– Dersom Solås gjør dette på et grunnlag som er i tråd med loven og som blir innvilget, gis Solås anledning til å melde seg inn i partiet fra 14. mai 2024 uten nærmere søknad, står det videre.

I vedtaket står det også at det pålegges følgende restriksjoner ved nytt medlemskap:

* Lars Petter Solås fratas muligheten til å kunne velges til politisk og/eller organisatoriske tillitsverv fram til 1. januar 2027.

* Lars Petter Solås fratas muligheten til å kunne delta på arrangement og møter i regi av partiet fram til 1. januar 2026.

På Facebook mandag beklaget Solås det som skjedde.

Fremskrittspartiet opplyser at de den siste uken har gjort samtaler og undersøkelser for å kartlegge hva som skjedde under nachspielet.

Beslutningen om å frata Solås medlemskapet i partiet ble fattet på et sentralstyremøte søndag. De tar til orientering at Solås selv har søkt helsehjelp.

Flere nyheter: