Menu
Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) vil ikke stanse Mattilsynets vedtak om å avlive sauer som kan ha fått øyedråper. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Landbruksministeren griper ikke inn i øyedråpesak

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) vil ikke stanse Mattilsynets vedtak om å avlive sauer som kan ha fått øyedråper.

Av NTB | 01.09.2023 20:54:57

Kuriosa og kjendiser: – Mattilsynet kan ikke, og skal ikke, overprøve de risikovurderingene som ligger til grunn for dette regelverket. En konsekvent håndheving av gjeldende regelverk er viktig for å bevare tilliten til norsk kjøttproduksjon hos norske forbrukere og i det internasjonale markedet, skriver han i en epost til Nationen.

Bonde Kjetil Hovde fikk i juni beskjed fra Mattilsynet om at han må avlive 90 prosent av sine voksne sauer etter å ha brukt øyedråper på to av dem.

Mattilsynet forklarte til NTB tidligere i sommer at årsaken er at øyedråpene, som inneholder stoffet kloramfenikol, kan være helseskadelige.

– Kloramfenikol kan gi alvorlig blodsykdom og er mistenkt å være kreftfremkallende. Derfor er Mattilsynet strenge når vi oppdager at dette middelet er gitt ulovlig til dyr. Vi kan ikke tillate at helsefarlig mat havner på markedet, sa seksjonssjef Solveig Bjørnerud Khan i Mattilsynet til NTB i juni.

Hovde er ikke fornøyd med at Pollestad ikke griper inn.

– Det var sjokkerende. Jeg er skuffet. Det er ingen vits med politikere, sier han til avisa.

Sauebonden må dermed avlive 45 av sine 52 sauer innen 9. oktober.

– Da har jeg bare sju igjen av den tamme rasen, og det utgjør ikke et driftsgrunnlag. Dette er kjempetragisk, sier en skuffet Hovde.

(©NTB)

Flere nyheter: