Guro Reiten og de andre norske må innse av OL-drømmen er knust. Portugal vant 3-2 i nasjonsligakampen tirsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Kvinnelandslaget tapte 2-3 i Portugal – OL-håpet ute

Norges kvinnelandslag fikk flere dommeravgjørelser mot seg og tapte 2-3 for Portugal i nasjonsligaen. Dermed er håpet om OL-spill i praksis ute.

Av NTB | 26.09.2023 21:12:29

Sport: To straffespark satt inn av Carole Costa bidro til en hjemmeseier som ikke var ufortjent ut fra spillet. De norske hadde likevel en viss grunn til å være sure på dommeren, selv om hun overså et portugisisk frispark i forspillet til ett av de norske målene.

Vinnermålet ble satt inn i det 69. minutt etter at Catarina Amado snublet i beina til innbytter Mathilde Harviken i en løpsduell.

Frida Maanum og Elisabeth Terland scoret for Norge, som igjen misbrukte flere store sjanser. Med ett poeng på to kamper er Norge fem bak gruppas lederlag og storfavoritt Frankrike. Målet må nå bli å legge Portugal og Østerrike bak seg og unngå nedrykk eller kvalifisering om fortsatt A-status.

Terland hadde flere store sjanser ut over scoringen, den siste i det 87. minutt.

Kampen fikk en dramatisk innledning da Sophie Román Haug etter vel to minutter pådro seg nesebrudd i et sammenstøt med Portugals keeper Inês Pereira. Begge måtte ha behandling i flere minutter og måtte byttes ut.

– Det burde kanskje ha vært straffe og utvisning i den situasjonen, sa Norges assistenttrener Ingvild Stensland til NRK i pausen. Pereira nådde ballen brøkdelen av et sekund før hun traff Haug, og det ble blåst frispark mot den norske spilleren.

Det er ikke VAR i kvinnenes nasjonsliga, og i det 27. minutt fikk Norge en ny avgjørelse gjennom seg da Terland ble spilt gjennom av Maanum og scoret. Hun ble vinket av for en offside som så tvilsom ut.

I det 32. minutt kunne Norge likevel juble. Laget gjenvant ballen gunstig, og Ingrid Syrstad Engen spilte fram til Reiten, som sentret til Maanum. Fra 17 meter lempet hun ballen i lengste kryss.

Ledelsen varte bare litt over fem minutter. Da var det mange tapte dueller og dårlige klareringer i det norske laget, og det endte med at Andreia Jacinto satte inn et klareringsforsøk fra Reiten. Chelsea-spilleren burde kanskje hatt frispark da hun ble meid ned av Diana Silva, men fem norske spillere var på ballen i det angrepet, uten å få den unna.

Brann-keeperen hadde hendene på Carole Costas straffespark også, men ballen gikk inn.

– Vi må få løftet presset litt så det blir spill på motstanders halvdel, sa Stensland til NRK da hun i pausen varslet to norske bytter.

Det ble bedre fra de norske i den andre omgangen. I det 58. minutt kom Elisabeth Terland alene med keeper etter et flott framspill fra Guro Reiten, men keeper svarte med en flott redning. Ett minutt senere var det Frida Maanum som spilte Terland gjennom, og da satt 2-2.

Forut for målet overså dommeren et frispark begått av innbytter Lisa Naalsund.

De norske hadde grunn til misnøye igjen da Amado falt i en løpsduell med Harviken slik at Costa kunne bli tomålsscorer.

Terland kom inn for den norske spissen, men Norge fikk ingen god start på kampen. Portugal dominerte, og etter en halv omgang la Leif Gunnar Smerud om fra 4-2-3-1 til 4-5-1 for å få bedre kontroll.

Mer norsk misnøye med dommeren ble det i det 42. minutt. Aurora Mikalsen og Tuva Hansen så ut til å ha kontroll på Ana Capetas innlegg mot Silva. Mikalsen var også på ballen før den portugisiske spilleren gikk i bakken, men det ble straffespark.