Menu
Sophie Román Haug jubler sammen med lagvenninnene over 6-0-målet mot Filippinene, som var den 99. norske scoringen i VM-historien. Scorer en av disse spillerne det 100. målet mot Japan? Foto: Lise Åserud / NTB

Kvinnelandslaget jager jubileumsmål og etterlengtet seier

I åttedelsfinalen mot Japan kan Norge få sin 100. scoring i VM-historien og første seier i en cuprunde i EM eller VM på ti år.

Av NTB | 01.08.2023 12:33:18

Sport: 6-0-seieren over Filippinene sendte ikke bare laget videre i turneringen, det var Norges 25. seier i VM-sluttspill for kvinner. Da Sophie Román Haug fullførte sitt hattrick i femte overtidsminutt, scoret hun det 99. norske VM-målet. Det kunne blitt måljubileum allerede søndag, da Haug ti minutter på overtid slengte ut foten på et innlegg fra Anna Jøsendal og skjøt i stolpen. På returen hadde Guro Reiten jubileumsmålet på foten, men Filippinene fikk på mirakuløst vis avverget.

Dermed må Norge vente iallfall til lørdag med å bli tredje nasjon som runder 100 VM-mål. USA har 142, Tyskland 128. Sverige følger nærmest bak Norge med 78.

– Vi hadde snakket mye om å score mål. Vi snakket om tidlige legg og få ballen inn i boks, at vi skulle slå dem i lufta hver eneste gang, og det gjorde vi også. Det var bra kvalitet i masse av det vi gjorde, og vi burde egentlig ha scoret … masse, sa Reiten etter søndagens kamp.

– Det blir vanskeligere i neste kamp, men det er bare å fortsette med det samme.

– Det var en veldig selvsikker gjeng i dag. Det har vært smil, glede, fokus. Det er alltid deilig å vise hva vi kan og hvilke kvaliteter vi har i dette laget. Det var viktig å få ut. Om det var viktig å vise det til andre? Jeg synes det er viktig å vise hverandre i dette laget at vi tør og tror på det vi holder på med, og det gjør vi jo, sa Mjelde til NTB rett etter storseieren mot Filippinene.

– Vi fikk det ut i dag, og det er lenge siden jeg har vært så glad, det kan jeg fortelle deg.

Hun er en av fire i troppen som var med sist Norge vant en utslagskamp i et sluttspill. Det var da Spania ble slått 3-1 i EM-kvartfinalen i 2013. Det ble riktig nok avansement i semifinalen mot Danmark samme år og i åttedelsfinalen mot Australia i VM i 2019, men begge ganger på straffesparkkonkurranse etter uavgjorte kamper. Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg spilte også mot Spania for ti år siden, og sistnevnte scoret. Emilie Haavi satt på benken.

Norges styggeste tap i globale sluttspill (VM og OL) har alle kommet mot lag fra Asia. Norge tapte 0-4 for Kina i åpningskampen i det første kvinne-VM i 1991. Det var styggeste tap inntil 0-5-tapet for Kina i VM-semifinalen i Foxboro utenfor Boston i 1999.

I OL er Norges største nederlag 1-5 for Japan i 2008. Da hadde Norge slått tittelforsvarer USA og trengte bare uavgjort for å bli gruppevinner. Laget tok også ledelsen, men raknet fullstendig, fikk vanskeligere motstand i kvartfinalen og måtte reise hjem tidlig.

Lørdagens motstander er utvilsomt det laget som har overbevist mest i VM. Japan gikk gjennom gruppespillet med tre seire og 11-0 i målforskjell, og seieren over Spania var en maktdemonstrasjon. Særlig imponerte høyrekanten Hinata Miyazawa, med to mål og en assist i den omgangen hun spilte.

– Vi er imponert over tempoet og effektiviteten, og Japan var imponerende direkte og effektive på kontringene. Vi skal legge en god plan og være godt forberedt, sa Hege Riise da lørdagens motstander var klar.

Hun tror ikke at Japan vil spille på samme måte mot Norge som mot ballbesittende Spania.

Den norske fysikken og duellstyrken kan komme til sin rett mot Japan. Samtidig må de norske finne en måte å håndtere motstandernes fart og hurtige kombinasjonsspill. Lagkaptein Maren Mjelde forteller om en tropp der troen på egne ferdigheter er styrket.

Det lå an til at Spania skulle bli motstander igjen i 2023, men Japans 4-0-seier i gruppefinalen sørget for at det i stedet blir asiatisk motstand. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn, selv om Norge kommer rett fra en 6-0-seier over Filippinene.

(©NTB)

Flere nyheter: