Menu
Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Kvinne tiltalt for tre brudd på dyrevelferdsloven

En kvinne fra Sunnhordland står tiltalt for tre brudd på dyrevelferdsloven. Under en inspeksjon av Mattilsynet fant de hunden avmagret og inntørket med innsunkne øyne.

Av tomas | 25.05.2023 13:43:12

Dyrevelferd: En kvinne fra Sunnhordland står tiltalt for tre brudd på dyrevelferdsloven.

Kvinnen forklarte i retten at hun hentet hunden hos en dyrevernorganisasjon i et søreuropeisk land for syv år siden. På det tidspunktet var hunden ni år gammel, og hadde levd hele livet i fangenskap, skriver avisen Sunnhordland.

Da kvinnen kom tilbake til Norge merket hun at noe var gale med hunden. Etter undersøkelser hos en veterinær ble det konstatert at hunden var blind, men kvinnen fikk beskjed at det gikk fint an å leve med.

I mars 2020 ble både politiet og Mattilsynet koblet inn i saken, på bakgrunn av en bekymringsmelding. Kvinnen ble pålagt å sørge for veterinær-undersøking av hunden da dyret var tynn og mager og hadde problemer med å gå.

Veterinæren rådet kvinnen til å avlive hunden, noen hun var sterkt uenig i. Som et alternativ anbefalte veterinæren behandling med smertestillende , da hunden fikk påvist artrose.

Kvinnen fulgte veterinærens råd og gav hunden smertestillende, men forklarte i retten at det gjorde hunden syk og dårlig, og at hun derfor stoppet å gi hunden medisinen.

To år senere ble politiet og Mattilsynet på nytt koblet inn i saken og rykket ut på en ny inspeksjon. Da fant de hunden «avmagret og inntørket med innsunkne øyne, og hadde store problemer med å bevege seg».

Mattilsynet fattet et hastevedtak om avlivning innen klokken 16 neste dag. Hunden ble ikke avlivet innen fristen. Det skjedde ført senere samme dag, skriver avisen.

Aktor i saken Inger Helen Stenevik vil ikke avsløre hva straffepåstand hun vil ligge seg på før de har gått igjennom hele bevisførselen, men avslører likevel at hun vil ligge ned påstand om aktivitetsforbud mot hundehold for den tiltalte.

Kvinnen er tiltalt for tre brudd på dyrevelferdsloven:

For å ha unnlatt at hunden fikk godt tilsyn og stell. For å sette hunden i en hjelpeløs tilstand og for ikke etterkomme hastevedtaket om å avlive hunden innen fristen.

Den tiltalte kvinnen erkjenner kun straffskyld for å ikke avlive hunden innen fristen. Kvinna er også uenig i at hun driver med dyreplageri.

Haugaland og Sunnhordland har satt av to dager til rettsaken.

Flere nyheter: