Menu
Kronprins Haakon sammen med ordfører Trygve Skjerdal (Sp), Aurland kommune, om bord på Flåmsbanen på vei til Flåm. Kronprinsen er på fylkestur til Vestland.Foto: Terje Pedersen / NTB

Kronprinsen tok Flåmsbanen

Denne uka er kronprins Haakon på fylkestur i Sogn. Tirsdag tok han Flåmsbanen i Aurland, og ferden gikk deretter videre til Aurlandsvangen.

Av NTB | 26.09.2023 12:03:53

Økonomi og næringsliv: Fra høyfjellet og Myrdal stasjon tok kronprinsen den spesielle togturen med Flåmsbanen til Flåm.

Til Myrdal stasjon på Bergensbanen tok kronprinsen kongevognen, som er en jernbanevogn bygget spesielt for bruk av Norges konge og den kongelige familie. Nåværende kongevogn A4 24010 ble bygget på Strømmens Værksted og tatt i bruk i forbindelse med De olympiske vinterleker i 1994.

Turen videre gikk imidlertid med en av vognene på Flåmsbanen. Den 20 kilometer lange turen fra Myrdal, 867 meter over havet, går gjennom Flåmsdalens varierte landskap og tjue tunneler, der 18 er gravd ut for hånd.

Toget gjorde et stopp ved Kjosfossen, der kronprinsen, Aurlands ordfører Trygve Skjerdal (Sp), statsforvalter Liv Signe Navarsete og visepolitimester Arne Johannesen ble tatt bilde av.

Etter å ha besøkt blant annet en barnehage i Flåm, deltok kronprinsen på et arrangement på Aurlandsvangen.

Senere på dagen går turen til Lærdal. Tema for turen var ung gårdsdrift og samarbeid mellom bønder, gammelt handelssted og lakseforvaltning.

Opprinnelig skulle også kronprinsesse Mette-Marit ha vært med på sogneturen, men hun er sykmeldt. Derfor reiser kronprins Haakon alene.

(©NTB)

Flere nyheter: