Menu
Statsminister Ulf Kristersson ber svenskene se alvoret i situasjonen landet nå står oppe i. Foto: AP / NTB

Kristersson: Sverige er i en utsatt situasjon

Ingen andre spørsmål er nå like viktige nasjonalt og sikkerhetsmessig for Sverige som Nato-medlemskap, sier statsminister Ulf Kristersson.

Av NTB | 24.01.2023 19:05:07

Undre en hastig sammenkalt pressekonferanse tirsdag kveld, oppfordret Kristersson alle svensker til å se alvoret i situasjonen.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden andre verdenskrig, sa Kristersson.

– Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato. Dette er et spørsmål som truer hele vårt demokrati, som truer freden i vår del av verden, sa han.

– Vi ser at det fins provokatører som forverrer Sveriges relasjon til andre land, noe som leder til at svensk Nato-medlemskap blir forsinket, fortsatte han, men uten å nevne Tyrkia ved navn.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagte møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar, og fra finsk hold ble det antydet at landet nå vurderer å gå inn i Nato uten Sverige.

– Vi står fast på at Finland vil gå med i Nato sammen med Sverige, og at Nato-landene ser våre søknader under ett, sa han.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden andre verdenskrig. Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato, sa Kristersson.

– Vi er inne i en ekstremt farlig tid og alle innbyggere bør tenke over hva som best gagner svenske sikkerhetsinteresser, sa han.

– Den utrolig opphetede stemningen som nå råder både i Sverige og internasjonalt er ikke bra for svensk sikkerhet, sa Kristersson.

– Men la oss ikke være naive. Det fins krefter både i og utenfor Sverige som vil hindre oss i å bli Nato-medlem, sa Kristersson.

Kristersson sier at han har forståelse for signalene som kommer fra Finland, men understreker at finsk inntreden i Nato uten Sverige trolig bare er aktuelt dersom det blir klart at Sverige permanent holdes utenfor.

På pressekonferansen fikk Kristersson spørsmål om hva han mener om dem som protesterer og demonstrerer mot svensk Nato-medlemskap.

Flere nyheter: