Menu
Bølgene slår innover fyrtårnet og havnemuren i Newhaven i Sør-England torsdag. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Kraftig storm har krevd minst 16 liv i Europa

Stormen Ciaran har ført til ødeleggelser, forsinkelser, strømbrudd og stengte veier i flere land i Vest-Europa. Minst 16 mennesker har mistet livet.

Av NTB | 03.11.2023 19:42:34

Økonomi og næringsliv: I løpet av fredagen er det meldt om ni dødsfall, i tillegg til de sju som var bekreftet døde i stormen fram til torsdag.

Fem mennesker mistet livet i Toscana i Italia. En av dem var en 85 år gammel mann som ble funnet druknet i hjemmet sitt, opplyser guvernør Eugenio Giani. I tillegg er det bekreftet ytterligere to dødsfall.

– Det som skjedde i kveld i Toscana, har et navn: klimaendringer, skriver Giani på X.

Italienske myndigheter har registrert rekordmye nedbør og erklært unntakstilstand. Firenzes ordfører Dario Nardella sa situasjonen var kritisk i den populære feriebyen.

Utenfor kysten av Portugal døde fire personer da en seilbåt kantret og drev på land i grov sjø. To kvinner og to menn ble funnet døde i nærheten av båten som ble skylt opp på land ved Santa Cruz litt nord for Lisboa, opplyser portugisiske sjøfartsmyndigheter.

Seilbåten hadde dansk flagg, og tre av de omkomne var danske statsborgere, ifølge myndighetene.

Flere steder ble det registrert en vindhastighet på over 55 meter i sekundet, noe som forårsaket reisekaos med stengte havner og store forsinkelser med fly og tog.

En lastebilsjåfør i Aisne-regionen i Nord-Frankrike døde også da et tre veltet over veien. I franske Le Havre fikk også en 70 år gammel mann dødbringende skader da han ble tatt av vinden og falt fra en balkong.

I tillegg døde en mann i den nederlandske byen Venray, en kvinne sentralt i Madrid og en person i Tyskland.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøker fredag den stormrammede regionen Bretagne, opplyser staben hans.

Vindkastene i Bretagne var «eksepsjonelle» og flere rekorder ble brutt, ifølge den franske værtjenesten Météo-France. Vindkast på opptil 57,5 meter i sekundet ble registrert ved Pointe du Raz på spissen av Frankrikes nordvestkyst, mens det var vind på 43 meter i sekundet i havnebyen Brest.

Uværet førte også til kanselleringer i tog-, luft- og sjøtrafikken i Belgia, der havnen Antwerpen ble stengt og flyreiser fra hovedstaden Brussel ble forsinket.

Over 200 avganger ble også innstilt fra flyplassen Schiphol i Amsterdam, som er en av Europas travlest. Og i Spania ble over 80 avganger innstilt på elleve ulike flyplasser.

Uværet rammet nordvest i Frankrike og sørvest i England torsdag, før herjingene fortsatte videre i Nederland, Belgia, Tyskland og Italia.

Trær som har blitt blåst over ende i stormen, har forårsaket de fleste dødsfallene i Europa. I den belgiske byen Gent døde en fem år gammel ukrainsk gutt og en 64 år gammel kvinne da et tre falt over dem torsdag.

Omtrent 1,2 millioner franske boliger mistet strømmen da uværet raste over nordvestkysten, og nesten 700.000 forble uten strøm torsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: