Menu
Statsminister Albin Kurti under et intervju tidligere denne måneden. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB

Kosovos statsminister legger fram avspenningsplan for områder med serbisk flertall

Statsminister Albin Kurti i Kosovo har lagt fram en plan som skal bidra til å dempe den spente situasjonen i Nord-Kosovo.

Av NTB | 13.06.2023 16:49:05

Kriminalitet og rettsvesen: Både USA og EU har forsøkt å overtale Kurtis regjering til å gjøre mer for å roe situasjonen.

Mens de fleste som bor i Kosovo er etniske albanere, er etniske serbere i flertall i den nordlige delen av territoriet. De har aldri akseptert Kosovos løsrivelse fra Serbia i 2008.

I april ble flere etniske albanere valgt til ordførere i Nord-Kosovo i et lokalvalg som de etniske serberne boikottet. Siden da har det vært flere voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i området.

Det var et nytt sammenstøt i byen Mitrovica tirsdag, samme dag som Kurtis plan ble lagt fram. Tre politifolk ble lettere skadd da serbere protesterte mot pågripelsen av en mann som angivelig organiserte angrep på fredsbevarende Nato-styrker i forrige måned.

Et hovedpunkt i den nye planen er at det skal holdes nyvalg i kommunene i Nord-Kosovo. I tillegg skal spesialpolitiets styrker i området reduseres.

Kurti presenterte planen etter å ha sittet i møte med ambassadørene fra Italia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og USA.

(©NTB)

Flere nyheter: