Menu
Kosovo åpner for nyvalg etter at utnevnelsen av fire kosovoalbanske ordførere har ført til misnøye og opptøyer. Samtidig sier utenriksministeren at det ikke gir mening med nyvalg dersom den serbiske minoriteten går til ny boikott. Arkivfoto: AP / NTB

Kosovo åpner for nyvalg i fire kommuner i nord

Kosovos utenriksminister sier regjeringen er åpen for å holde nyvalg i områder der utnevnelsen av kosovoalbanske ordførere har ført til uro og sammenstøt.

Av NTB | 06.06.2023 17:09:05

Krig og konflikter: Samtidig sier utenriksminister Donika Gervalla-Schwarz at det skal mer til enn bare et gjenvalg.

– Det kreves noen flere steg. Det er ingen fornuft i å skrive ut nyvalg så lenge motparten sier de vil gå til ny boikott, forklarer hun.

I kjølvannet av at mange i den serbiske minoritetsbefolkningen boikottet vårens valg, ble det unevnt regjeringsvennlige ordførere med albansk etnisitet i fire kommuner nord i Kosovo.

Den siste tiden har det vært omfattende uro i de aktuelle kommunene, inkludert sammenstøt der over 30 fredsbevarende soldater fra Natos KFOR-styrke ble skadd. Det fikk alliansen til å sette inn sin reservestyrke.

Gervalla-Schwarz anklager Serbias president for å ha spilt en rolle i sammenstøtene i et forsøk på å endre «realitetene på Balkan».

– Serbias president Aleksandar Vucic ønsker å gjøre Kosovo ustabilt. Jeg er overbevist om at denne volden ikke har noe med disse fire kommunene eller dette valget å gjøre, sier ministeren.

Kosovo erklærte seg uavhengig av Serbia i 2008, men Serbia har aldri anerkjent Kosovos uavhengighet. Det har heller ikke partnerlandene Russland og Kina. 101 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Kosovo. Norge anerkjente Kosovo en drøy måned etter uavhengighetserklæringen.

(©NTB)

Flere nyheter: