Menu
TV-bilder av Nicolas Sarkozy under en debatt i forbindelse med valgkampen i Frankrike i 2012. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Korrupsjonsdømte Sarkozy tapte ankesak

En ankedomstol i Frankrike har opprettholdt en dom for korrupsjon mot tidligere president Nicolas Sarkozy.

Av NTB | 17.05.2023 11:24:08

Kriminalitet og rettsvesen: Dommen i 2021 lød på tre års fengsel, hvorav to var betinget. Det ene året som var ubetinget, fikk han lov til å sone med elektronisk fotlenke.

Ankedomstolen i Paris bekreftet onsdag at ekspresidenten kan sone hjemme med elektronisk fotlenke. 68-åringen ilegges også et tre års forbud mot å inneha offentlig embete.

– Vi vil ta dette hele veien. Dette er bare begynnelsen, sier forsvarer Jacqueline Laffont.

Cour de Cassation kan bare vurdere lovanvendelse og mulige juridiske feil, ikke sakens faktum.

Bevisene i saken stammet fra en hemmelig telefonlinje som ekspresidenten benyttet, og som politiet avlyttet.

I retten onsdag virket Sarkozy nervøs, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I en annen sak er Sarkozy dømt til ett års fengsel for ulovlig valgkampfinansiering. Ankebehandlingen av denne saken finner sted i november i år.

I tillegg er Sarkozy anklaget for å ha tatt imot ulovlig valgkampfinansiering fra Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi før valgkampen i 2007.

Selv insisterer ekspresidenten på at han er uskyldig. Kjennelsen vil bli anket på nytt til Cour de Cassation, Frankrikes øverste ankedomstol.

Sarkozy var Frankrikes president fra 2007 til 2012. I 2021 ble han og en advokat dømt for å ha inngått en «korrupt pakt» med en dommer for å få tilgang til informasjon om en etterforskning.

Sarkozy er den eneste av Frankrikes presidenter etter andre verdenskrig som er blitt dømt til fengsel.

(©NTB)

Flere nyheter: