Menu
To korrupsjonsanklagede EU-parlamentarikere mister den juridiske immuniteten. De to er anklaget i saken som knyttes til Qatar og Marokko. EU-parlamentets president Roberta Metsola har kalt saken et angrep på det europeiske demokratiet. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

Korrupsjonsanklagede EU-parlamentarikere mister immuniteten

EU-parlamentet har vedtatt å oppheve den juridiske immuniteten til to parlamentsmedlemmer som er blant de anklagede i korrupsjonsskandalen.

Av NTB | 02.02.2023 11:37:43

Kriminalitet og rettsvesen: Det er snakk om belgiske Marc Tarabella og italienske Andrea Cozzolino, som begge er tilknyttet EU-parlamentets sosialdemokratiske gruppe. Begge avviser straffskyld og stiller seg tilgjengelige for avhør fra belgiske myndigheter.

Den store korrupsjonssaken som knyttes til Qatar og Marokko, har slått ned som en politisk bombe i Brussel. Forsamlingens tidligere visepresident Eva Kaili og tre andre sitter fengslet i saken. EU-parlamentets president Roberta Metsola har omtalt saken som et angrep på det europeiske demokratiet.

EU-parlamentet stanset i desember alt samarbeid med Qatar, som nylig var vertskap for VM i fotball. Landets myndigheter har reagert sterkt på at Qatar kobles til saken og avviser å ha gjort noe galt. Også Kaili avviser å ha gjort noe galt, mens hennes samboer Francesco Giorgi har tilstått at han tok imot bestikkelser, erfarer Reuters. Den tidligere italienske EU-parlamentarikeren Pier Antonio Panzeri samarbeider med belgiske myndigheter i bytte mot strafferabatt.

Saken ble kjent da belgisk politi i desember slo til mot flere adresser og beslagla i alt 1,5 millioner euro i kontanter. Det er mistanke om at pengene er mottatt i bytte mot tjenester som fremmer Qatars interesser.

Aksjonen var rettet mot både nåværende parlamentarikere, tidligere parlamentarikere og lobbyister.

(©NTB)

Flere nyheter: