Menu
Arbeidere ved havnen i den ukrainske byen Izmajil er i ferd med å laste et skip med korn. Bildet er tatt i april. Arkivfoto: Andrew Kravchenko / AP / NTB

Kornavtalen utløper i dag dersom Russland ikke blir med videre

Avtalen som har sikret eksport av korn og gjødsel fra ukrainske havner over Svartehavet, utløper mandag dersom Russland ikke går med på en forlengelse.

Av NTB | 17.07.2023 08:12:59

Politikk: FN-avtalen, som Tyrkia var med på å fremforhandle, har latt Ukraina sende over 32 millioner tonn korn og andre landbruksprodukter forbi russiske krigsskip siden i fjor.

Russland har truet med å trekke seg fra avtalen fordi de hevder at egne krav om forbedret eksport av korn og gjødsel ikke har blitt møtt. I tillegg mener de at fattige land ikke har fått nok korn.

FN på sin side hevder at kornavtalen har hjulpet med å senke matpriser med mer enn 20 prosent globalt.

Russlands utenriksminister sa torsdag at landet allerede har vært i samtaler med Tyrkia om en plan for å sikre at russisk hvete kommer fram til fattige land, og at denne planen kan gjennomføres uavhengig av hva som skjer med kornavtalen.

Mandag skal FNs sikkerhetsråd diskutere Ukraina-krigen på et møte ledet av den britiske utenriksministeren, James Cleverly. Storbritannia har presidentskapet i rådet i juli.