Menu
Tirsdag delte kong Harald (t.h.) ut Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforskningspris og hjerteforskningspris til forskerne Evandro Fei Fang (t.v.) og Dan Atar. Begge får pris for banebrytende forskning innen sitt felt. Foto: Lise Åserud / NTB

Kongen delte ut forskningspriser til Evandro Fei Fang og Dan Atar

Professor Dan Atar og forsker Evandro Fei Fang får priser for banebrytende forskning nasjonalt og internasjonalt innen hjertehelse og demensfeltet.

Av NTB | 18.04.2023 14:24:41

Kuriosa og kjendiser: Kong Harald overrakte tirsdag Demensforskningsprisen og Hjerteforskningsprisen på vegne av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Evandro Fei Fang er siden 2. oktober 2017 ansatt som forsker ved UiO, hvor han har etablert en meget aktiv gruppe og driver demensforskning på internasjonalt høyt nivå. Han får Demensforskningsprisen for banebrytende forskningsresultater og innsatsen for godt fagsamarbeid både nasjonalt og internasjonalt.

Professor Dan Atar ved Oslo universitetssykehus får Hjerteforskningsprisen for banebrytende forskningsresultater gjennom 30 år innen kardiologi. Han er en av de mest innflytelsesrike forskerne på dette feltet i verden.

– Han jobber både for å forhindre at hjerteinfarkt skjer, for å begrense skaden om dette først inntreffer og for at pasienten skal ha et godt liv i etterkant, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Vi mener en hovedgrunn til at vi opplever hukommelsessvikt og andre kognitive svekkelser når vi blir eldre, er at det samler seg opp mye «søppel» i hjernen vår over tid. I hjernen finnes det en søppelbil som normalt rydder dette unna når vi er yngre, sier Fang.

– Når vi eldes, blir denne søppelbilen derimot mindre effektiv, sier Fang.

Hans forståelse inkluderer at når søppelbilens motor begynner å bli sliten og ikke fungerer, må vi kunne reparere den.

– Vi trenger å tilføre energi som restarter motoren og får denne renselsesprosessen i hjernen i gang igjen, sier den prisvinnende legen i en pressemelding.

– Dette handler om verdens hyppigste dødsårsak, nemlig hjerteinfarkt. «Iskemisk skade» betyr at det kommer for lite oksygen til hjertemuskelen. Dette skjer omtrent hvert sekund, verden over, når et menneske har et hjerteinfarkt, sier han.

I løpet av hans karriere har han vært en del av det han kaller en hjertefaglig revolusjon, basert på ny kunnskap og medisinsk innovasjon.

– Det har vært ny kunnskap og innovasjon, både innenfor forebygging, behandling med medisiner og innen teknologiske nyvinninger, slik som implantater og kateterbaserte inngrep, som har ført til denne voldsomme forandringen, sier Atar, som understreker at det ennå er rom for framgang.

– Nytteverdien av hjerteforskningen og -faget kommer til å bli mer definert av de sammensatte problemstillingene vi må håndtere – og mange av disse er knyttet til høy alder. Det er et høyaktuelt tema, sier han.

Blant de mange som deltok på arrangementet, var også helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og Oslo-ordfører Marianne Borgen.

Hovedårsaken til at Fang får Demensforskningsprisen, er hans bidrag de siste fem årene for å få til å etablere nettverk for kunnskapsutveksling mellom demensforskere. Forskerlaget hans har kommet med et konkret løsningsforslag som en mekanisme for fjerning av skadde mitokondrier i hjernen.

Den røde tråden i Dan Atars forskerarbeid er det legene kaller «iskemisk skade av myokard».

(©NTB)

Flere nyheter: