Menu
Kong Harald med dronning Sonja etter på vei opp landgangen i Ølen ved starten av besøket Vindafjord kommune i Rogaland. Da gjenstår det 11 på den berømmelige kommunelista deres. Foto: Lise Åserud / NTB

Kong Harald krysser av én kommune til på lista

Kong Harald kan krysse av fem nye kommuner etter fylkesbesøket de siste dagene. Kongen sier det ikke er noen nedtrapping på trappene – i alle fall ikke i dag.

Av NTB | 30.05.2024 12:13:28

Kuriosa og kjendiser: Siden søndag har kong Harald og dronning Sonja vært på fylkestur i Agder og Rogaland, hvor Froland, Åseral, Lund, Randaberg og til slutt Vindafjord fikk sine aller første offisielle kongebesøk.

Dermed har kong Harald nå nesten besøkt alle kommuner i Norge – med unntak av elleve. Det var kongens første fylkestur etter at han ble syk i Malaysia i vinter og måtte opereres.

– Helsen? Nei, den har jeg ikke tenkt på, så det må jeg kjenne etter. Nei, det har gått veldig fint, svarte kongen NTB da de møtte pressen i forbindelse med avslutningen av turen.

– Det har vært meget imponerende og veldig hyggelig å se, sa hun.

I tillegg stemte de begge i hvor morsomt det er å observere og hyggelig å se og lære om hvordan folk lever.

Og da NRK spurte kongen om det ikke blir noe av kongens nedtrapping, som Kongehuset varslet tidligere i vår, svarte kongen lattermildt:

– Ikke i dag.

– Koret lurte på om vi skulle komme … og ja, nå er vi er her, så det har vi gjort, sa kong Harald i sin tale til folkemengden etterpå.

Kongeparet ankom torsdag formiddag fra Kongeskipet i sjalupp, manøvrerte seg fram på en båtfylt fjord og la til ved en flytebrygge i Ølen.

Ølensvåg var sentrum for besøket, der busslaster med skuelystne og spente strømmet til på formiddagen.

– Det er jo ikke bare synet av installasjonene som ofte ligger i Ølensvåg, som er imponerende, men like mye de høyteknologiske bedriftene midt i den grønne naturen, sa kongen.

Han avsluttet med å takke for mottakelsen de har fått i alle kommunene.

– Norge er jo egentlig et helt umulig land. Det ligger langt mot nord, har veldig mye vær og er noen steder nokså ufremkommelig. Likevel holder vi oss godt fast og skaper levedyktige og gode lokalsamfunn – gjennom generasjoner av mennesker med drømmer og håp, hardt arbeid og en stor porsjon oppfinnsomhet, sa kongen.

Kongen og dronningen sa videre at det gir dem energi å møte så mange folk ute på tur. Dronning Sonja kommenterte at det har vært folk langs veier og over alt langs hele ruta, med flagg og tilrop, nærmest som på 17. mai.

Vindafjord kommunes ansatte har et eget kor, Kor E Vindafjord, som hilste æresgjestene med «Kanskje kommer kongen».

Etter noen kulturelle innslag fra barn og voksne og presentasjon av næringsliv og hverdagsliv i Vindafjord, entret kong Harald talerstolen. Han var imponert over at Vindafjord er en svært produktiv landbrukskommune, med litt under 9000 innbyggere.

(©NTB)

Flere nyheter: