Menu
Høringen i Kamila Valijevas dopingsak starter tirsdag. Jussi Nukari / Lehtikuva / NTB

Klart for høring i Valijeva-saken – Wada ber om fire års utestengelse

Tirsdag starter den lukkede høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva (17). Verdens antidopingbyrå (Wada) krever at russeren utestenges i fire år.

Av NTB | 26.09.2023 09:22:24

Sport: Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Noen måneder senere besluttet Idrettens voldgiftsrett (CAS) at russeren ikke kunne suspenderes midlertidig på grunn av hennes unge alder, og kunstløperen fikk delta individuelt i OL i Beijing.

ROC-lagets gull i lagkonkurransen kom imidlertid før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt. Om Valijeva diskes, får USA gullet.

Wada krever Valijeva utestengt i fire år og at hun skal diskvalifiseres fra alle konkurranser etter den positive prøven 25. desember 2021. Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) ber også om fire års utelukkelse, men subsidiært to år. Russlands antidopingbyrå (Rusada) ber om «passende sanksjon», selv om det bare skulle være en reprimande.

Rusada har hatt ansvaret for behandling av dopingsaken. De konkluderte i januar i år med at Valijeva ikke kunne klandres for at hun fikk i seg det forbudte stoffet trimetazidin, heller ikke gjennom uaktsomhet.

Rusada ila henne ingen sanksjon ut over diskvalifikasjon fra konkurransen den dagen prøven ble avgitt.

I februar anket Wada Valijevas dopingsak inn for CAS.

Det er satt av tre dager til høringen, men fredag 29. september er reservedag. Etter avsluttet høring vil dommerne bruke tiden som er nødvendig for å fatte sin avgjørelse. Det er derfor uklart når utfallet vil bli offentliggjort.

(©NTB)

Flere nyheter: