Menu
Til helgen er det duket for fredstoppmøte for Ukraina i det ærverdige hotellet Burgenstock i Sveits, men verken Russland eller Kina er blant deltakerne. Foto: Urs Flueeler / Keystone via AP / NTB

Klart for fredstoppmøte for Ukraina i Sveits, men uten Russland og Kina

Sveits er denne helgen vert for en rekke verdensledere for å prøve å kartlegge de første skrittene mot fred i Ukraina, selv om Russland ikke deltar.

Av NTB | 14.06.2024 11:13:24

Politikk: Russlands viktigste allierte Kina kommer heller ikke til det fasjonable hotellet Burgenstock i Luzern denne helgen. De mener en slik internasjonal fredskonferanse bør involvere både Russland og Ukraina, selv om Kina støtter forsøk på å få slutt på krigen og overvåker utviklingen i Sveits.

Det var den ukrainske regjeringen som ikke ønsket noen russisk tilstedeværelse. Det etterkom sveitserne, som insisterer på at Russland må involveres på et tidspunkt. Også Ukraina vurderer den muligheten, sier president Volodomyr Zelenskyjs topprådgiver.

Prosessen blir først og fremst sett på som et symbolsk forsøk fra Ukrainas side på å samle det internasjonale samfunnet og vise styrke. Spørsmålet er hvordan de to landene kan bevege seg tilbake og få slutt på krigen, uten at Russland har deltatt.

Toppmøtet finner sted mens russiske styrker har oppnådd beskjedne fremskritt øst og nordøst i Ukraina, og har utvidet grepet de allerede har på omtrent en firedel av landet.

Flere titall deltakere er stats- eller regjeringssjefer, inkludert Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens president Andrzej Duda, Japans statsminister Fumio Kishida, Storbritannias statsminister Rishi Sunak, Tysklands statsminister Olaf Scholz og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Også en norsk delegasjon med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen tar turen til møtet i Sveits.

USAs visepresident Kamala Harris og nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus Jake Sullivan skal delta. President Joe Biden skal etter planen være på en kampanjeinnsamling i Los Angeles, arrangert av skuespillerne George Clooney og Julia Roberts.

Den endelige listen over deltakere er ikke ventet før sent fredag. Det gjenstår å se om viktige utviklingsland som India, Brasil og Tyrkia kan delta, om i det hele tatt.

Men så langt planlegger under halvparten av de 193 FN-medlemslandene å delta, noe som vitner om en avventende holdning i mange av verdens hovedsteder.

Han legger til at Ukraina trenger å komme ut av konferansen med tyngde, noe som bekrefter engasjement fra landets toppallierte og partnere. Krause mener også at Ukraina gjerne ønsker en bekreftelse på at det er opp til dem å legge vilkårene for krigens slutt.

– Jeg tror ikke noen har særlig tro på at dette vil føre til en ny fredsplan, eller til og med en slags avtale som stopper fiendtlighetene på slagmarken. Men som tidligere kriger har vist, inkludert så langt tilbake som andre verdenskrig, begynte diskusjoner om fredens omriss lenge før kampene stoppet på slagmarken, sier den sveitsiske professoren.

Det forventes at deltakerne forenes rundt et resultatdokument eller en felles plan. Ukraina vil høyst sannsynlig ha mange innspill til det som står skrevet. Men arbeidet med å finne formuleringer som delegasjonene kan enes om, pågår fortsatt og kan forklare hvorfor noen land ennå ikke sier om de vil delta.

Det er sendt ut rundt 160 invitasjoner. Ifølge sveitsiske tjenestemenn skal rundt 90 delegasjoner delta, hvorav halvparten er fra Europa. Også en håndfull internasjonale organisasjoner, som FN, har meldt sin ankomst.

– Russland har ikke mange allierte i denne spesielle situasjonen. Det har en rekke stater som er mottakelige for å bli presset, og noen få som faktisk ønsker å tre til side, fra det de ser på som en nordlig, USA-Russland-, Nato-Russland-konfrontasjon, sier Keith Krause, professor i internasjonale sikkerhetsstudier ved Graduate Institute i Genève.

(©NTB)