Menu
Johannes Høsflot Klæbo feirer i det han går over målstreken som sprintvinner i Falun. Foto: Ulf Palm / TT / NTB

Klæbo med ny sprintoppvisning – belønner seg selv med sjeldent hjemmebesøk

Johannes Høsflot Klæbo (26) viste konkurrentene ryggen og vant skøytesprinten i Falun. Deretter satte han seg i bilen og kjørte rett hjem til Trondheim.

Av NTB | 18.03.2023 16:44:00

Sport: Klæbo dropper søndagens blandede stafett på Lugnet stadion.

– Vi kjører hjem til Trondheim nå i kveld. Da skal jeg se mitt eget hus for andre gang i 2023. Det blir hyggelig. Jeg har ikke vært hjemme siden januar. I 2023 har jeg vært hjemme i Trondheim i to dager. I morgen blir dag nummer tre, sa Klæbo til NTB.

– Da blir det støvsuging da eller?

– Nei. Det håper jeg moder’n har gjort, lo Klæbo.

Allerede mandag reiser han til Estland. Der venter det en ny bysprint i hovedstaden Tallinn. Til helgen avsluttes verdenscupen i finske Lahti.

Klæbo innfridde som kjempefavoritt og tok seg av seieren i finalen foran formsterke Erik Valnes. Trønderen hadde full kontroll på oppløpet. Underveis var det ulike opplegg fra konkurrentene for å få Klæbo ut av lage, men de lyktes ikke denne gangen heller.

Johannes Høsflot Klæbo er en svært lur skiløper. Det er ikke lett å slå ham, og i hvert ikke i sprint.

– I dag ble det først og fremst et taktisk skirenn, stort sett. Det stoppet fullstendig opp i finalen, og det ploging i nedoverbakkene. Det var ingen som ville kjøre først. Det er dette som er utfordrende med Falun, men også en del av sjarmen.

– Det ble også et lureløp i semifinalen?

– Ja, og det er det som gjør at vi ikke går fire videre fra vårt heat.

Nok en gang kom han best ut av det taktiske spillet i et finalefelt, som lørdag besto av løpere fra Norge (3), Frankrike (2) og Italia. Sistnevnte nasjon tok den siste pallplassen ved Federico Pellegrino.

Verdenscupdebutant Håkon Asdøl gikk en forrykende sprint og sikret seg også finaleplass. Der ble 25-åringen nummer seks. Fra semifinalen tok han seg videre på tid etter å ha slått svenske Edvin Anger med noen få tusendeler.

Asdøl får en ny sjanse i verdenscupen i skøytesprinten i Tallinn tirsdag.

– Det var et stort hull i skien min. Jeg satte rett og slett staven ned i skien og dælja i bakken. Jeg slo ut pusten. Det var ganske ubehagelig, sa Skar til Viaplay.

Pål Golberg måtte se arbeidsdagen ta slutt allerede i kvartfinalen.

I sammendraget i verdenscupen hadde Klæbo 239 poeng til gode på nettopp Golberg foran lørdagens renn. Med seieren økte avstanden til 309 poeng. Dermed kan ikke Golberg, som røk ut i kvartfinalen i Falun, lenger innhente Klæbo i kampen om den gjeve krystallkula.

Klæbo har vunnet 17 av de 27 individuelle rennene i verdenscupen denne vinteren. Den forrige herrerekorden på én sesong hadde Martin Johnsrud Sundby i 2015/16. Da gikk han til topps 14 ganger.

Rekorden uansett kjønn er Therese Johaugs 20 triumfer i 2019/20-sesongen. Den er ikke umulig å tangere for Klæbo med to sprintrenn og en 20 kilometer i fellesstart igjen.

– Det ble litt av en sesong på deg. Så sent som i oktober var du usikker på om det i det hele tatt ble noe VM-start?

– Jeg føler at det er litt typisk. Folk som har trøblet med skader gjør det ofte bra til tross for mye alternativ trening. Jeg har brukt mye rulleski denne sesongen og har nesten ikke løpt. Jeg var usikker i oktober, men fikk god hjelp og klarte å få kroppen klar igjen. Vi har gjort mye riktig da situasjonen ble som den ble, sa Klæbo til NTB.

For Even Northug, Harald Østberg Amundsen og Sindre Bjørnestad Skar ble det exit i semifinalen i Falun. Bjørnestad Skar så sterk ut, men fikk et ublidt møte med den svenske snøen i den siste utforkjøringen på Lugnet skistadion.

Golberg skal heller ikke gå i Tallinn tirsdag. Dermed gjenstår det kun to individuelle verdenscuprenn, i Lahti neste helg, for hans del.

(©NTB)