Menu
Kinas spesialutsending Li Hui ber andre land innstille leveransene av våpen til partene i Ukraina-krigen. Han tror ikke at døra for forhandlinger er fullstendig låst. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP / NTB

Kinas utsending tror verken Ukraina eller Russland utelukker forhandlinger

Kinas spesialutsending for europeiske saker tror verken Ukraina eller Russland har stengt døra for forhandlinger, selv det nå virker vanskelig.

Av NTB | 02.06.2023 11:38:53

Politikk: Utsendingen Li Hui gjennomførte i mai en 12 dagers rundtur til europeiske hovedsteder i et forsøk på å finne et felles grunnlag for en mulig politisk løsning på krigen i Ukraina.

Fredag orienterte Li om sine samtaler. Han sa at man på russisk hold hadde satt på pris på Kinas anstrengelser for å fremme en fredelig løsning på krisen.

– Faren for opptrapping er fortsatt høy. Alle parter må ta konkrete skritt for å roe ned situasjonen og sikre atomkraftverkene. Så lenge Kina kan bidra til å dempe presset, er det vilje i Beijing til å gjøre alt, framholdt Li.

Li Hui oppfordret andre lands regjeringer til å stanse forsendelsene av våpen til de respektive styrkene på slagmarken. Han spesifiserte ikke hvilke land Kina har i tankene.

Den kinesiske spesialutsendingen var ambassadør i Moskva fra 2009 til 2019. Han er den høyest rangerte kineser som har besøkt Ukraina siden invasjonen i februar 2022.

Hans rundreise og samtaler ble fulgt nøye av mange land. Men Li synes ikke å ha gjort noe diplomatisk gjennombrudd i den forstand at det ligger an til snarlige forhandlinger. Kina har erklært seg som en nøytral part i krigen.

Russland har sagt seg villig til å forhandle om fred, men på betingelser som myndighetene i Kyiv kategorisk avviser.

(©NTB)