Menu
Kinas utenriksminister Qin Gang på vei ned fra talerstolen etter å ha holdt en tale der han blant annet diskuterte Taiwan. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Kinas utenriksminister: Begge sider av Taiwanstredet tilhører Kina

Begge sider av Taiwanstredet tilhører Kina. Det er derfor Kinas rett å opprettholde suvereniteten der, sier landets utenriksminister.

Av NTB | 21.04.2023 06:04:06

Krig og konflikter: Utenriksminister Qin Gangs uttalelser kom i en tale på Lanting Forum i Shanghai fredag, der han diskuterte en lang rekke saker, fra fattige lands gjeld og verdensøkonomi, til Ukraina og Taiwan.

– Nylig har det kommet absurd retorikk der Kina anklages for å endre status quo og forstyrre fred og stabilitet i Taiwanstredet. Denne logikken er absurd og konklusjonen er farlig, sa Qin.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Kina anser øya som en del av sitt territorium. FN, Norge og det store flertallet av verdens land forholder seg til dette «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina ikke ser med blide øyne på.

Ledelsen i Beijing har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

(©NTB)

Flere nyheter: