Menu
Forsvarsminister Lloyd Austin på toppmøtet i Singapore lørdag. Foto: Vincent Thian / AP / NTB

Kina provosert etter USA-kritikk for ikke å ville ha dialog

USAs forsvarsminister sier han vil ha mer dialog med Kina for å hindre konflikt og hevder landet er uvillig til det. Kina tar avstand fra beskrivelsen.

Av NTB | 03.06.2023 10:18:47

Ulykker og naturkatastrofer: Forsvarsminister Lloyd Austin talte lørdag på forsvarsmøtet Shangri-La Dialogue i Singapore, som arrangeres av den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS).

Her framholdt han at en krig i Taiwanstredet vil være «ødeleggende».

– Jeg er dypt bekymret for at Kina har vært uvillig til å engasjere seg mer for bedre mekanismer for krisehåndtering mellom våre to lands militærstyrker, sa Austin.

– Jo mer vi snakker, jo mer kan vi unngå misforståelse og feilbedømminger som kan lede til kriser eller konflikter, føyde han til.

En slik felles seiling i det spente området er svært sjelden og kommer med sikkerhet til å skape sterke reaksjoner i Kina.

Den amerikanske marinen kaller turen for en rutinemessig gjennomreise og understreker at det er snakk om internasjonalt farvann der det er fritt skipsleide.

Den kinesiske generalen Jing Jianfeng tok lørdag sterkt avstand fra Austins uttalelse om at Kina ikke er villig til å delta i dialog og militær krisehåndtering.

Han anklaget den amerikanske forsvarsministeren for «falske anklager» og mener det er USA som provoserer fram en konfrontasjon mellom de to blokkene.

Han sa også at USA undergraver fred og stabilitet ved å utplassere styrker i regionen og holde jevnlige militærøvelser. Han gjentok at det er Kina som har suverenitet over øyer i Sør-Kinahavet og farvannet rundt.

De to tok hverandre i hånden, men hadde ingen vesentlig samtale, ifølge en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Li holder sin egen tale på toppmøtet søndag.

En sentral uenighet mellom Kina og USA er framtida til Taiwan, et selvstyrt territorium som myndighetene i Beijing regner som en del av Kina.

Kinesiske myndigheter har truet med å invadere Taiwan hvis øya formelt erklærer uavhengighet. Samtidig er de svært skeptiske til at USA forsyner øya med våpen, og at en rekke framtredende amerikanske politikere har besøkt øya selv om USA formelt ikke anerkjenner den som et eget land.

Han bedyrer at USA er grunnleggende opptatt av å bevare Taiwans status slik den er nå. Kina har også bedyret at landet ønsker å bevare Taiwans nåværende status.

– Konflikt er verken overhengende eller uunngåelig. Avskrekkelsen er sterk i dag, og det er vår jobb å holde det slik, sa Austin.

Samme dag seilte to krigsskip fra henholdsvis USA og Canada gjennom Taiwanstredet.

Forholdet mellom USA og Kina er på sitt dårligste på flere tiår, blant annet på grunn av uenighet om Taiwan.

Kinas forsvarsminister Li Shangfu avslo denne uka en invitasjon til et møte med sin amerikanske kollega i Singapore.

Austin viste til at Russlands invasjon av Ukraina viser «hvor farlig verden blir om store land bare kan invadere slike fredelige naboer uten å straffes».

(©NTB)

Flere nyheter: