Menu
Australias statsminister Anthony Albanese har siden han overtok regjeringsmakten i fjor forsøkt å bedre forholdet til Kina. Nå varsler Kina gjenopptakelse av import av australsk tømmer. Arkivfoto: Mark Baker / AP / NTB

Kina gjenopptar tømmereksport fra Australia

Kina gjenopptar import av australsk tømmer med umiddelbar virkning, opplyser den kinesiske ambassadøren til Australia.

Av NTB | 18.05.2023 05:04:04

Politikk: – I går sendte kinesisk tollvesen formell melding til den australske landbruksministeren om at Kina fra i dag gjenopptar import av australsk tømmer, sa ambassadør Xiao Qian i Canberra torsdag.

Tømmerhandelen har tidligere hatt en årlig verdi på rundt 600 millioner australske dollar, nærmere 4,3 milliarder kroner, ifølge Reuters. Men mot slutten av 2020 stanset Beijing importen.

Eksport av råvarer til Kina har vært en stor bidragsyter til den australske økonomien de siste tiårene.

Men de siste årene førte krangel mellom kinesiske myndigheter og Australias forrige konservative regjering til at Kina stanset importen av disse varene.

Det kjølige forholdet skyldtes blant annet Australias syn på den kinesiske innflytelsen i regionen, samt Australias syn på Kinas politikk i Xinjiang, Tibet og Hongkong.

Forholdet kollapset nærmest i 2020 da Australia ba om gransking av opprinnelsen og starten på spredningen av koronaviruset. Kina svarte med å ilegge sanksjoner på en rekke australske varer, og frøs kontakten med Australia på statsrådsnivå.

Australias sosialdemokratiske statsministeren Anthony Albanese overtok makten i Canberra i fjor og hans regjering har siden holdt flere møter med Beijing og jobbet for å gjenoppta handelen.

(©NTB)

Flere nyheter: