Menu
Ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen. FOTO: Karmøy kommune.

Karmøy vedtok bypakken under et dramatisk kommunestyremøte

Karmøy kommunestyre vedtok i går kveld bypakken sammen med Haugesund. Møte foregikk ikke uten dramatikk. MDG og kommunedirektøren måtte skolere ordføreren i kommuneloven.

Av tomas | 23.05.2023 12:05:16

Lokalpolitikk: Det ble nok et dramatisk kommunestyremøte i rådhuset i Karmøy kommune da politikerne skulle diskutere og eventuelt vedta bypakken i går kveld.

Ordfører Jarle Nilsen fortalte allerede i formannskapet at utsettelse av saken ville føre til at den heller ikke ville bli noe tema i kommunestyret påfølgende uke. Men i sakslisten til kommunestyret mandag kveld var den ikke fjernet fra agendaen, skriver Haugesunds avis.

Ordføreren måtte forklare dette innledningsvis:

– Vi skal være en effektiv kommune både i det administrative- og driftsarbeidet, og ikke minst i det politiske arbeidet. Nettopp derfor skjer det med tid og stunder at vi sender ut innkallinger parallelt. I dette tilfellet har vi sendt ut innkalling til formannskapet og kommunestyret, parallelt, sa Nilsen.

Begrunnelsen om at begge agendaene var sent ut samtidig var det ikke alle representantene som kjøpte.

MDG sin representant, Nils Wergeland Krog, spurte om ordet for å kommentere agendaen.

– Jeg mener at kommuneloven er klar. Dersom en sak står oppført på agendaen, skal den behandles. Den kan eventuelt vedtas utsatt, men det er det vi som skal gjøre, sa Krog.

Ordene til ordføreren om at man velger å utsette en sak på denne måten førte til en heftig debatt allerede før kommunestyremøte var kommet i gang.

– Det er en helt vanlig prosedyre og vanlig praksis vi har i Karmøy, og vi har flere saker i denne perioden som viser det. Vi har ofte saker som står på kommunestyrets agenda som kommer direkte fra hovedutvalg teknisk- og miljø, men som av ulike årsaker blir stoppet i teknisk- og miljø, forklarte Nilsen.

MDG’s representant stod fast på sitt og fikk støtte av kommunedirektør, Øystein Daviknes Hagerup. Kommunedirektøren viste til at det er organet selv, altså kommunestyret i denne sammenheng som skal ta stilling til om saken skal til behandling når den står oppført på sakskartet, skriver avisen.

Krog fikk også støtte fra FRP sin ordførerkandidat, Rune Midtun, som viste til en konkret paragraf i kommuneloven hvor det står at saker som allerede står oppført på sakslisten skal behandles.

Tilbake til saken om bypakken:

Bypakken ble vedtatt med minst mulig flertall. 23 av 45 representanter stemte for. Vedtaket om bompenger for fastlands-Karmøy og Haugesund gjelder fram til 2038, med sjanse for å utvide perioden ytterligere.

Haugesund har allerede sagt ja til en ny runde med bompenger.

Flere nyheter: