Menu
Hundretusener er internt fordrevet eller har flyktet fra Sudan som følge av kampene i landet den siste måneden. FNs spesialutsending tror en våpenhvile kan være på plass i løpet av få dager, men fredag fortsatte kampene i hovedstaden Khartoum. Arkivfoto: Marwan Ali / AP /NTB

Kampene fortsetter i Sudan – rundt 200.000 drevet på flukt

Rundt 200.000 har flyktet fra den væpnede konflikten i Sudan den siste måneden. Fredag fortsatt kampene etter at det ikke lyktes å få i stand en våpenhvile.

Av NTB | 12.05.2023 12:14:20

Krig og konflikter: Hovedstaden Khartoum ble utsatt for både artilleriild og flyangrep. Selv om partene ikke klarte å bli enige om en våpenhvile i torsdagens samtaler i Saudi-Arabia, kom de med en prinsipperklæring. Der støtter de opp om beskyttelse av sivile og fritt leide for sivile, helsepersonell og humanitær bistand.

Verken regjeringen eller den paramilitære gruppen RSF har så langt kommet med noen uttalelse der de bekrefter enigheten.

– Vi hadde forventet at avtalen skulle roe ned krigen, men i stedet våknet vi til artilleriild og flyangrep, sier Mohamed Abdallah, som bor sør i Khartoum. Også fra bydelen Bahri kommer det lignende meldinger.

FNs spesialutsending Volker Perthes sier han er optimistisk med tanke på å få på plass en våpenhvile i løpet av de nærmeste dagene.

– Jeg tror det viktigste med torsdagens avtale er at partene forplikter seg til å fortsette samtalene, sier Perthes.

Siden kampene brøt ut i midten av april, har rundt 200.000 mennesker flyktet fra landet. I tillegg er flere hundre tusen internt fordrevet, opplyser FN.

– Hver dag er det flere som krysser grensen for å komme seg i sikkerhet, sier talsperson Olga Sarrado.

(©NTB)

Flere nyheter: