Menu
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) innrømmer at hun hadde Tiktok på tjenestetelefonen. Foto: Javad Parsa / NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl hadde Tiktok på tjenestetelefonen

Frp reagerer kraftig på at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) hadde Tiktok på tjenestetelefonen i en måneds tid i fjor høst. – Tilliten til henne er betydelig svekket, sier Per-Willy Amundsen.

Av NTB | 01.02.2023 17:37:33

Økonomi og næringsliv: – Helt siden det ble stilt spørsmål om dette første gang, har jeg forsøkt å svare både Stortinget og mediene så åpent og ærlig som jeg mener er klokt om min Tiktok-bruk. Men jeg er også bevisst på at all informasjon kan misbrukes, sier Mehl til TV 2.

Mehl bekrefter at hun hadde Tiktok på en ugradert tjenestemobil i en periode på en måneds tid mens hun var justisminister.

I en serie artikler de siste månedene har Dagbladet rettet et kritisk søkelys på Mehls bruk av Tiktok.

– Bra hun nå er åpen, men hvorfor ventet hun så lenge med å avklare? sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) til NTB.

– Det gjorde også saken mye større enn den hadde trengt å bli og skapte unødvendig støy, legger han til.

Tidligere denne uken krevde Høyre at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte svare på om Mehl har hatt Tiktok på jobbtelefonen. Mehl har ikke svart og begrunnet det med sikkerhetshensyn.

– Vi venter på en skriftlig avklaring og har allerede stilt spørsmål til Støre om hvilke sikkerhetsgrunner som har hindret justisministeren i å svare, sier Stensland.

– Mehl bekrefter med sitt intervju at hun bevisst har villedet Stortinget i fire måneder og dermed undergravd Stortingets kontrollfunksjon, sier Amundsen til NTB.

– At justisministeren sier hun valgte å laste ned Tiktok på sin tjenestetelefon etter at hun satte seg inn i rådene, er forstemmende. Tiktok-bruk er åpenbart ikke forenlig med rådene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Det at hun velger å fortelle sin historie til mediene etter å ha nektet å svare Stortinget i fire måneder, setter henne ikke i et troverdig lys, mener han.

Grunde Almeland i Venstre sier til Dagbladet at han reagerer på Mehls oppførsel i saken. Han mener oppførselen er respektløs overfor Stortinget.

– Det er helt uforståelig at hun har brukt så lang tid på å svare på dette, sier han.

– Jeg valgte å ta i bruk Tiktok fordi det er en av de største sosiale medier-plattformene i Norge. Over 1,2 millioner nordmenn har profil på Tiktok, og det har vært økende i flere år, sier Mehl til TV 2.

Justisministeren har flyttet en rekke apper som Tiktok over til en separat mobiltelefon for å slippe å ha dem på tjenestetelefonen. Hun sier hun gjorde dette på eget initiativ i oktober.

Høyre og Frp har uttalt at de har sviktende tillit til Mehl som justisminister på grunn av saken.

Stortingsrepresentant og leder av justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), mener tilliten til justisministeren er betydelig svekket.

Tiktok er en av verdens mest populære apper, men appen er også kontroversiell. Den eies av det kinesiske selskapet ByteDance som samler inn data om brukerne. Frykten har vært at opplysninger kan havne i kinesiske myndigheters hender.

Flere nyheter: