Menu
Assange går fri etter at han denne uken vil erklære seg skyldig på ett tiltalepunkt, ifølge rettsdokumenter. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Julian Assange ventes å erklære seg skyldig og bli løslatt etter avtale med USA

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har inngått forlik med USA og blir løslatt etter fem år i et britisk fengsel, ifølge rettsdokumenter.

Av NTB | 25.06.2024 01:23:04

Kriminalitet og rettsvesen: Avtalen med USA innebærer at Assange skal erklære seg skyldig i å ha delt hemmeligstemplet informasjon. For dette dømmes han til 62 måneders fengsel, tilsvarende det han allerede har sonet, ifølge rettsdokumenter fra det amerikanske justisdepartementet.

Etter alt å dømme betyr det at Assange settes fri og kan reise tilbake til sitt hjemland Australia. Det skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters og NBC News.

Rettsmøtet skal finne sted onsdag på Marianene i Stillehavet, en øygruppe som er underlagt USA.

Forliket fremstår som et punktum i en årelang strid mellom USA og Assange.

Assange var i 2006 en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks, som i flere omganger publiserte hemmeligstemplet materiale fra flere land.

Nyheten om forliket var ikke ventet på forhånd og ble kjent natt til tirsdag norsk tid.

For tilhengere verden over forblir Assange en helt. Men mange er kritisk til måten Wikileaks publiserte hemmeligstemplede dokumenter på, uten å sladde detaljer som kunne sette enkeltpersoner i fare.

Assange har foreløpig ikke kommentert forliket med USA. Han er tiltalt av den amerikanske regjeringen for sin rolle i 2010-lekkasjen av rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan.

Den 52 år gamle australieren har sittet fengslet i det britiske Belmarsh-fengselet i London siden april 2019. Han ble pågrepet etter å ha tilbrakt sju år i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå utlevering til Sverige, der han var mistenkt for seksualforbrytelser. Den svenske etterforskningen ble avsluttet i 2019.

Egentlig var det ventet at neste kapittel i sagaen skulle være et rettsmøte i sommer om utlevering til USA. Amerikanerne har lenge bedt om å få Assange utlevert, noe han har motsatt seg i frykt for svært hard straff.

Flere nyheter: