Menu
Assange går fri etter at han denne uken vil erklære seg skyldig på ett tiltalepunkt, ifølge rettsdokumenter. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Julian Assange inngår avtale med USA og settes fri

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange har inngått forlik med USA og skal bli løslatt etter fem år i et britisk fengsel, ifølge rettsdokumenter.

Av NTB | 25.06.2024 02:53:04

Kriminalitet og rettsvesen: Avtalen med USA innebærer at Assange skal erklære seg skyldig i å ha offentliggjort hemmeligstemplet informasjon. For dette skal han dømmes til 62 måneders fengsel, tilsvarende det han allerede har sonet, ifølge rettsdokumenter fra det amerikanske justisdepartementet.

Etter alt å dømme betyr det at Assange settes fri og kan reise tilbake til sitt hjemland Australia. Det skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters og NBC News.

Rettsmøtet skal finne sted onsdag på Marianene i Stillehavet, en øygruppe som er underlagt USA.

Han har foreløpig ikke kommentert forliket med USA.

Den 52 år gamle australieren har vært tiltalt av den amerikanske regjeringen for sin rolle i 2010-lekkasjen av rundt 700.000 hemmeligstemplede dokumenter knyttet til krigene i Irak og Afghanistan. Heller ikke Det hvite hus har kommentert avtalen.

Forliket fremstår som et punktum i en årelang strid mellom USA og Assange.

– Julian Assange er fri, skriver Wikileaks.

Han fløy ut av Storbritannia på ettermiddagen, ifølge varslernettstedet. De har publisert en video som viser Assange gå om bord et fly.

– Etter mer enn fem år i en celle på 2 ganger 3 meter, isolert 23 timer i døgnet, skal han snart gjenforenes med kona Stella Assange og barna deres, som kun har kjent faren sin bak lås og slå, skriver de.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at flyet med Assange om bord skal mellomlande i Bangkok før kursen settes mot Marianene.

Nyheten om forliket var ikke ventet på forhånd og ble kjent natt til tirsdag norsk tid.

– Julian er fri!!!! skriver Stella Assange på X.

Hun kommer med stor takk til alle støttespillere. 52-åringens mor er også glad for at prøvelsen er over.

– Dette viser viktigheten og makten i stille diplomati, sier moren Christine Assange til den australske kringkasteren ABC.

For tilhengere verden over forblir Assange en helt. Men mange er kritisk til måten Wikileaks publiserte hemmeligstemplede dokumenter på, uten å sladde detaljer som kunne sette enkeltpersoner i fare.

Assange har vært tiltalt på 18 punkter. Avtalen med USA innebærer at han skal erkjenne skyld i ett punkt.

Myndighetene i Australia uttaler tirsdag at de har vært underrettet om forhandlingene mellom Assange og USA. En talsperson sier at saken har vart altfor lenge.

Assange var i 2006 en av grunnleggerne av nettstedet Wikileaks, som i flere omganger publiserte hemmeligstemplet materiale fra flere land.

Wikileaks melder på X at Assange forlot Belmarsh-fengselet i London mandag morgen.

Australieren har sittet fengslet i det britiske høysikkerhetsfengselet siden april 2019. Han ble pågrepet etter å ha tilbrakt sju år i den ecuadorianske ambassaden i London for å unngå utlevering til Sverige, der han var mistenkt for seksualforbrytelser. Den svenske etterforskningen ble avsluttet i 2019.

Kona og moren til Assange fryder seg over nyhetene.

Det var ventet at neste kapittel i sagaen om Assange skulle være et rettsmøte i sommer om utlevering til USA. Amerikanerne har lenge bedt om å få Assange utlevert, noe han har motsatt seg i frykt for svært hard straff.

Flere nyheter: