Menu
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vinker til fotografene etter å ha landet i Canberra onsdag kveld lokal tid. Et 14 år langt drama er med det over. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

Julian Assange har landet i hjemlandet Australia

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange landet onsdag i Australias hovedstad Canberra, der kona Stella, parets to barn og andre familiemedlemmer venter på ham.

Av NTB | 26.06.2024 11:43:07

Kriminalitet og rettsvesen: Dermed er et nesten 14 år langt juridisk drama over for den 52 år gamle australieren, som landet i Canberra på en kjølig vinterkveld kledd i en mørk dress, hvit skjorte og brunt slips.

Assanges familie, inkludert faren John Shipton, kona Stella og barna Gabriel og Max, var på plass den australske hovedstaden for å møte ham.

– At Julian får komme hjem til Australia og møte familien sin og gjøre vanlige ting, er en gave, sa faren i et intervju noen timer før sønnen landet. Han legger til at han aldri mistet håpet om å få hjem sønnen sin.

Wikileaks har varslet en pressekonferanse klokken 13.15 i Canberra, men det er uvisst om Assange skal ta del i den eller ikke.

– Jeg er utrolig glad for at denne sagaen er over, og jeg vil takke USA og Storbritannia for deres bidrag til løslatelsen av Assange.

Den australske statsministeren sa at han har snakket med Assange og ønsket ham velkommen hjem.

– Han sa at det å lande var et surrealistisk øyeblikk.

Han har hele tiden hevdet at han kun har brukt ytringsfriheten til å avdekke kritikkverdige forhold og det som muligens kunne være krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, mens USA har anklaget ham for spionasje.

Denne uken inngikk han et forlik med amerikanske myndigheter som innebar at han ble dømt til fem år og to måneders fengsel – like lenge som han har sittet fengslet i Storbritannia.

Assange ble satt fri etter et kort rettsmøte på øya Saipan i Stillehavet natt til onsdag norsk tid. Øya er en del av øygruppen Marianene, som er underlagt USA.

Australias statsminister Anthony Albanese sa kort tid etter landingen at han er lettet over at Assange endelig har returnert til hjemlandet.

For 18 år siden stiftet Assange Wikileaks – et nettsted som i flere omganger har offentliggjort hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Det startet med et besøk i Sverige i 2010, hvorpå han få måneder senere ble siktet for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner, noe Assange avviste. Frykten for å bli utlevert til Sverige og deretter USA førte til at han i 2012 søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London, der han tilbrakte sju år før han ble hentet ut og fengslet av britiske myndigheter.

Flere nyheter: